De terminal operator heeft dit systeem samen met de Duitse staalconstructeur SMS Group ontwikkeld. Kern ervan is een flatgebouw-achtige rekwerk-constructie, waar de containers in geplaatst worden. Verschil met het traditionele ‘stacken’ op de terminals is dat de containers niet op elkaar worden gestapeld, maar op aparte rekken worden geplaatst.

Dat biedt volgens DP grote voordelen. Zo zou de stackcapaciteit drie keer zo groot zijn dan een bestaande stack met dezelfde oppervlakte. Omdat elke container bereikbaar blijft, is het ‘uitgraven’ van onderste containers verleden tijd. Volgens DP scheelt dat in Pusan 350.000 onproductieve verplaatsingen per jaar en gaat de gemiddelde verblijftijd van vrachtwagens met 20% omlaag.

De groep uit Dubai experimenteert op zijn thuisbasis in Jebel Ali al twee jaar met Boxbay. Daaruit is volgens DP gebleken dat de capaciteit van bestaande terminals fors verbeterd kan worden. Het bedrijf laat zich overigens niet uit over de hoogte van de benodigde investering en zegt ook niets over de capaciteit van het systeem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement