De Deense terminaloperator heeft de definitieve investeringsbeslissing eind vorig jaar intern al genomen, maar moest met de bekendmaking wachten op definitieve instemming van de ondernemingsraad van het Nederlandse dochterbedrijf. Dit adviestraject is inmiddels afgerond.

Volgens woordvoerder Jan Driessen markeert het besluit een belangrijke fase in het zogenoemde transformatieplan voor de terminal. Dat werd enkele jaren geleden in gang gezet en heeft tot doel om de overslag te verdubbelen met het bestaande personeelsbestand van ongeveer 500 fte’s. Volgens Driessen is de productiviteit de afgelopen jaren al sterk verbeterd.

Vier miljoen teu

APM Terminals MV II, zoals de terminal officieel heet, krijgt er ongeveer een kilometer overslagkade en ruim tachtig hectare terrein bij. Daarmee groeit de overslagcapaciteit van ongeveer twee miljoen tot vier miljoen teu per jaar. Volgens de huidige planning moet de uitbreiding uiterlijk in 2027 gerealiseerd zijn.

Die timing hangt deels samen met afspraken met moederbedrijf Maersk. Die laat nu nog zo’n 1,3 miljoen teu per jaar overslaan op de voormalige APMTR-terminal, die twee jaar geleden door ECT Hutchison Ports is overgenomen. Deze zogenoemde volumegarantie loopt in 2026 af, waarna het omvangrijke Maersk-pakket naar APMT2 moet worden overgeheveld.

Wachten op RWG

De vraag is nu wanneer Rotterdam World Gateway (RWG), overbuurman aan de Amaliahaven, met een vergelijkbare aankondiging komt. Net als APMT tekende deze terminal operator al enkele jaren voor de aanleg van Maasvlakte 2, die in 2008 van start ging, een contract met HbR voor de ontwikkeling van een nieuwe terminal met daarin de optie om die op termijn te verdubbelen.

Hoewel HbR in 2021 al is begonnen met de aanleg van in totaal 2,4 kilometer aan nieuwe kades voor beide bedrijven, hadden ze deze al bijna twintig jaar lopende opties op uitbreiding tot voor kort nog steeds niet ‘gelicht’. De voornaamste reden daarvoor lijkt de rol van de betrokken ondernemingsraden te zijn. Voorafgaand aan de adviesaanvraag over dit soort projecten mag een bedrijf geen ‘onomkeerbare’ besluiten nemen. Het lichten van een uitbreidingsoptie is zo’n onomkeerbaar besluit.

De terminal van APMT krijgt er negen grote kadekranen en drie kleinere lichterkranen bij. De bestaande railterminal wordt verdubbeld van vier naar acht sporen en krijgt er twee spoorkranen bij. Verder  worden er 71 nieuwe automated guided vehicles besteld. Het bedrijf zet nu officieel de tenderprocedure in gang om leveranciers en een of meer aannemers te selecteren. De daadwerkelijke bouwactiviteiten gaan naar verwachting begin volgend jaar van start.

MSC-terminal

Het is het tweede grote project voor uitbreiding van de Rotterdamse containercapaciteit dat binnen korte tijd bekend is gemaakt. In augustus vorig jaar kondigden Hutchison Ports en TIL, dochter van MSC, aan dat de hele ongeveer 2,5 kilometer lange noordkant van ECT’s Delta-terminal stapsgewijs tot MSC-terminal wordt omgebouwd. Die krijgt een capaciteit van zes tot zeven miljoen teu per jaar en de investering kan oplopen tot twee miljard euro.

APMT maakt de hoogte  van de investering niet bekend, maar duidelijk is dat die in de honderden miljoenen loopt. Het Havenbedrijf investeert ruim 200 miljoen euro in de aanleg van de nieuwe kades voor APMT2 en RWG.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement