Havenbeheerder Port of Antwerp-Bruges schrijft die krimp – vergeleken met Q1 2022 – toe aan het grotendeels wegvallen van de handel met Rusland en de onzekere wereldeconomie. In heel 2022 daalde de gezamenlijke containeroverslag van de twee Belgische havens al met ruim 5% tot 13,1 miljoen teu. De havenbeheerder noemde toen de vertragingen in de containervaart en de congestie in de havens als verklaring voor de afname.

Niettemin blijven ‘performante infrastructuur en extra containercapaciteit prioriteit om op het topniveau van de wereldhavens te blijven spelen’, zegt de havenbeheerder in het kwartaalbericht. Opmerkelijk daarin is het ontbreken van een pleidooi voor snelle uitvoering van het project Extra Containercapaciteit Antwerpen met de aanleg van een nieuwe containerhaven als speerpunt.

De havenbeheerder heeft daar de afgelopen jaren keer op keer op gehamerd, maar inmiddels is duidelijk dat de aanleg van een nieuw havenbekken zeker niet voor 2030 te verwachten valt. In plaats daarvan wordt nu gewezen op de de modernisering van de ruim dertig jaar oude Europa Terminal. Die krijgt meer waterdiepte om de nieuwste generatie containerschepen te kunnen accommoderen.

De dubbelhaven kende vorig jaar overigens ook een zwakke start in het eerste kwartaal met een daling in de containeroverslag van bijna 12% tot 2,7 miljoen teu en met ruim 13% tot ruim 31 miljoen ton. Rotterdam, dat volgende week met zijn kwartaalcijfers komt, zag de containeroverslag toen licht dalen, met 1,4% tot 3,6 miljoen teu en met 5,4% tot 35,6 miljoen ton. Over het hele jaar was de daling met 5,5% in teu vrijwel even groot als die van de Belgische havens.

Totale goederenoverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp-Bruges kwam in het eerste kwartaal uit op 68,7 miljoen ton, een daling van 4,5%. Ook het niet-gecontaineriseerde stukgoed, waaronder veel staal, kende een lastige start van het jaar met een daling van bijna 20% tot 2,5 miljoen ton. De overslag van droog massagoed liet eveneens een daling zien, van 7,3% tot 3,9 miljoen. Vooral de behandeling van meststoffen nam af.

Het veel grotere segment van de vloeibare bulk, vooral brandstoffen, liet daarentegen een plusje van een half procent zien en klokte af op 23 miljoen ton. Niet verrassend liet de aanvoer van lng via Zeebrugge opnieuw een forse stijging zien van ruim 23%. Het in vloeibare vorm aangevoerde aardgas is daarmee in toenemende mate een alternatief voor Russisch pijplijngas.

De overslag van rollende lading daalde een fractie (0,2% tot 5,4 miljoen ton), maar vertoonde een zeer wisselend beeld. Zo werden in de eerste drie maanden 904.901 nieuwe auto’s aan- en afgevoerd, ruim 7% meer dan vorig jaar. De afhandeling van niet door chauffeurs begeleide trailers liet echter een daling zien van 2,4%.

Volgens topman Jacques Vandermeiren van Port of Antwerp-Bruges laten de resultaten zien ‘dat we als wereldhaven in het middelpunt staan van de aanhoudende uitdagingen door de geopolitieke en macro-economische context’. Niettemin noemt hij de cijfers ‘tegenvallend’. De vooruitzichten zijn volgens hem echter ‘positief’, onder meer vanwege dalende energieprijzen, een aantrekkende Chinese economie en signalen dat ook de lijnvaartmarkt weer aantrekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement