Recordschepen bij de vleet in Antwerpen-Zeebrugge

Nieuwe generatie recordschepen

De MSC Tessa, die vrijdag aanmeerde in het Deurganckdok, bezorgde haven van Antwerpen-Zeebrugge met haar 24.116 teu een nieuw record. Dit record zal niet lang standhouden, want op woensdag 26 april legt de OOCL Spain aan in Zeebrugge. Daarmee zal het record stijgen naar 24.188 teu.

Foto: Port of Antwerp-Bruges

Maar ook de OOCL Spain staat geen lange toekomst als recordhouder te wachten. Want op 26 mei komt de MSC Loreto aan in Antwerpen. Die kan 24.346 teu dragen. Dat maakt hem, samen met zusterschip MSC Irina, het op dit moment grootste containerschip ter wereld. De Chinese scheepswerf Yangzijiang leverde ze pas recent op.

Het havenbedrijf maakt van de aankomst van de OOCL Spain een event en nodigt het brede publiek uit om met een rondvaart het containerschip op het water te bekijken. Breed is relatief, want de hiervoor ingelegde boot biedt ruimte aan slechts een honderdtal spotters. De Spain zelf is nu onderweg vanuit Piraeus, de haven van Athene. Na Antwerpen vaart hij naar Hamburg.

Het eerste containerschip dat Antwerpen bereikte had een capaciteit van 700 teu. Dat was in 1967. Vanaf 2005 was 5.000 teu er dagelijkse kost. Het eerste Ultra Large Container Vessel (vanaf 20.000 teu) kwam er in 2017 aan. Het Antwerpse containerrecord stond sinds september vorig jaar op naam van de Ever Act (23.992 teu).

De MSC Loreto zal niet alleen Antwerpen een nieuw lokaal record bezorgen, maar ook het Portugese Sines (18 mei), Rotterdam (24 mei) en Felixstowe (1 juni). In Antwerpen zal hij verschillende dagen in het Deurganckdok liggen, omdat de door de MPET-terminal te behandelen volumes erg omvangrijk zijn.

Recordschepen bij de vleet in Antwerpen-Zeebrugge | NT

Recordschepen bij de vleet in Antwerpen-Zeebrugge

Nieuwe generatie recordschepen

De MSC Tessa, die vrijdag aanmeerde in het Deurganckdok, bezorgde haven van Antwerpen-Zeebrugge met haar 24.116 teu een nieuw record. Dit record zal niet lang standhouden, want op woensdag 26 april legt de OOCL Spain aan in Zeebrugge. Daarmee zal het record stijgen naar 24.188 teu.

Foto: Port of Antwerp-Bruges

Maar ook de OOCL Spain staat geen lange toekomst als recordhouder te wachten. Want op 26 mei komt de MSC Loreto aan in Antwerpen. Die kan 24.346 teu dragen. Dat maakt hem, samen met zusterschip MSC Irina, het op dit moment grootste containerschip ter wereld. De Chinese scheepswerf Yangzijiang leverde ze pas recent op.

Het havenbedrijf maakt van de aankomst van de OOCL Spain een event en nodigt het brede publiek uit om met een rondvaart het containerschip op het water te bekijken. Breed is relatief, want de hiervoor ingelegde boot biedt ruimte aan slechts een honderdtal spotters. De Spain zelf is nu onderweg vanuit Piraeus, de haven van Athene. Na Antwerpen vaart hij naar Hamburg.

Het eerste containerschip dat Antwerpen bereikte had een capaciteit van 700 teu. Dat was in 1967. Vanaf 2005 was 5.000 teu er dagelijkse kost. Het eerste Ultra Large Container Vessel (vanaf 20.000 teu) kwam er in 2017 aan. Het Antwerpse containerrecord stond sinds september vorig jaar op naam van de Ever Act (23.992 teu).

De MSC Loreto zal niet alleen Antwerpen een nieuw lokaal record bezorgen, maar ook het Portugese Sines (18 mei), Rotterdam (24 mei) en Felixstowe (1 juni). In Antwerpen zal hij verschillende dagen in het Deurganckdok liggen, omdat de door de MPET-terminal te behandelen volumes erg omvangrijk zijn.