Cosco mag eigenaar worden van 24,9% van de aandelen van CTT. Bij de eerste gesprekken, die in september 2022 van start gingen, mikte Cosco op een aandeel van 35%. De leden van de federale regering waren echter niet al te happig op goedkeuring van de deal, waarbij Robert Habeck, de Duitse minister van economie, vroeg om de opkomst van Cosco in de haven van Hamburg tegen te houden. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wilde de overeenkomst juist zo snel mogelijk afronden.

Eind oktober kwamen de betrokken partijen tot een akkoord over 24,9% van de CTT-aandelen. In januari gingen HHLA en Cosco’s dochteronderneming Cosco Shipping Ports Ltd van start met het afronden van de laatste details van de operaties. In april leek de deal nog eventjes af te ketsen omdat de terminal  als ‘kritische infrastructuur’ geldt. De federale regering heeft nu besloten toch een ​​minderheidsbelang van 24,9% ‘vrij te geven’, waarmee de overname definitief door kan gaan, meldt HHLA.

Cosco werd niet alleen aandeelhouder in CTT, maar trok zich ook terug uit de Duisburg Gateway Terminal. Het Chinese bedrijf bezat 30% van de aandelen van de terminal en besloot deze in juni 2022 aan Duisport te verkopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement