Olielek in haven Antwerpen bijna opgeruimd, schepen weer welkom

Deurganckdok

Na het incident met het bunkeren van stookolie op donderdag 6 juni, is het laatste schip in het Deurganckdok schoongemaakt en vertrokken uit het Deurganckdok. Het gaat om de ‘CT Pachuca’, het vrachtschip waar het olielek plaatsvond. Dinsdag wordt door Port of Antwerp-Bruges het laatste stuk van de kademuur gereinigd.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Your Captain Luchtfotografie

Update dinsdag 18 juni, 15:30: Port of Antwerp-Bruges laat weten dat de werkzaamheden ondertussen zijn afgerond. 

Bijna twee weken na de mislukte bunkeroperatie in het Deurganckdok, kondigt Port of Antwerp-Bruges aan dat het laatste schip is gereinigd en vertrokken. Zo’n twintig schepen waren aanvankelijk vervuild door het olielek, evenals grote delen van de kademuren en het oppervlaktewater in het dok. ‘Alle schepen zijn gereinigd en vertrokken’, aldus het havenbedrijf in een mededeling. Dinsdag wordt er nog gewerkt aan het reinigen van het laatste stuk kademuur.

Er was veel begrip voor de hinder door de opruimwerkzaamheden, maar ook kritiek. De Koepel Binnenvaart Vlaanderen riep eind vorige week op tot een duidelijk noodplan, omdat met name de binnenvaart leek te worden getroffen door de werkzaamheden. Het dok was alleen toegankelijk via een sluis en na beoordeling door het havenbedrijf, andere schepen dan de binnenvaart kregen daarbij voorrang.

Het olielek gebeurde op donderdag 6 juni tijdens het bunkeren van het containerschip ‘CT Pachuca’, dat aangemeerd lag bij de terminal MPET. Bij het bunkeren was een van de stops van het schip niet goed afgesloten. Bij het starten van het bunkeren zou de stop eraf zijn gevlogen waardoor tonnen olie door het schip heen het dok in geblazen werden.

Het is nog onduidelijk wie voor de schade zal opdraaien; dat is de komende tijd voer voor juridische diensten en advocaten.

Olielek in haven Antwerpen bijna opgeruimd, schepen weer welkom | NT

Olielek in haven Antwerpen bijna opgeruimd, schepen weer welkom

Deurganckdok

Na het incident met het bunkeren van stookolie op donderdag 6 juni, is het laatste schip in het Deurganckdok schoongemaakt en vertrokken uit het Deurganckdok. Het gaat om de ‘CT Pachuca’, het vrachtschip waar het olielek plaatsvond. Dinsdag wordt door Port of Antwerp-Bruges het laatste stuk van de kademuur gereinigd.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Your Captain Luchtfotografie

Update dinsdag 18 juni, 15:30: Port of Antwerp-Bruges laat weten dat de werkzaamheden ondertussen zijn afgerond. 

Bijna twee weken na de mislukte bunkeroperatie in het Deurganckdok, kondigt Port of Antwerp-Bruges aan dat het laatste schip is gereinigd en vertrokken. Zo’n twintig schepen waren aanvankelijk vervuild door het olielek, evenals grote delen van de kademuren en het oppervlaktewater in het dok. ‘Alle schepen zijn gereinigd en vertrokken’, aldus het havenbedrijf in een mededeling. Dinsdag wordt er nog gewerkt aan het reinigen van het laatste stuk kademuur.

Er was veel begrip voor de hinder door de opruimwerkzaamheden, maar ook kritiek. De Koepel Binnenvaart Vlaanderen riep eind vorige week op tot een duidelijk noodplan, omdat met name de binnenvaart leek te worden getroffen door de werkzaamheden. Het dok was alleen toegankelijk via een sluis en na beoordeling door het havenbedrijf, andere schepen dan de binnenvaart kregen daarbij voorrang.

Het olielek gebeurde op donderdag 6 juni tijdens het bunkeren van het containerschip ‘CT Pachuca’, dat aangemeerd lag bij de terminal MPET. Bij het bunkeren was een van de stops van het schip niet goed afgesloten. Bij het starten van het bunkeren zou de stop eraf zijn gevlogen waardoor tonnen olie door het schip heen het dok in geblazen werden.

Het is nog onduidelijk wie voor de schade zal opdraaien; dat is de komende tijd voer voor juridische diensten en advocaten.