Duitse vakbond roept opnieuw tot staking Wilhelmshaven: bod werkgevers niet acceptabel

Nieuwe gesprekken over 2 weken

De Duitse vakbond Verdi heeft medewerkers van Jade Weser Port in de Wilhelmshaven opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen. Hoeveel mensen hier gehoor aan geven, is niet bekend. De cao-onderhandelingen, de vierde gespreksronde, tussen Verdi en de Centrale Vereniging van Duitse Zeehavens worden over twee weken hervat.

De Duitse vakbond roept opnieuw op tot staking, nu in de Wilhelmshaven. Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Met de staking van medewerkers van de containerterminal in Wilhelmshaven nabij Bremen, zegt de vakbond een duidelijk signaal te willen afgeven aan de werkgevers dat hun eisen serieus moeten worden genomen, zo meldt de bond in een verklaring woensdagavond. Volgens de vakbond is het bod van de werkgevers niet acceptabel; het gaat dan met name over de looneisen.

Stijging

De vakbond stelt een verhoging van de uurlonen voor van 3 euro per 1 juni 2024 en eenzelfde verhoging van de ploegentoeslag, in een cao met een looptijd van twaalf maanden. Dit betekent een stijging van 14,6 procent voor de laagste loongroep en 9,7 procent voor de hoogste groep. De werkgevers komen met een loonbod van 2,4 procent.

De vastlopende cao-onderhandelingen leidden eerder deze maand al tot stakingen in de haven van Hamburg, Bremen, Bremerhaven, Brake en Emden. Tijdens de vorige onderhandelingen in 2022 werd na tien gesprekken een akkoord bereikt; ook toen ging dat gepaard met stakingen in de zeehavens. Er vallen in totaal zo’n 11 duizend medewerkers onder de cao. De nieuwe onderhandelingsrondes zullen op 11 en 12 juli plaatsvinden in Bremen.

Duitse vakbond roept opnieuw tot staking Wilhelmshaven: bod werkgevers niet acceptabel | NT

Duitse vakbond roept opnieuw tot staking Wilhelmshaven: bod werkgevers niet acceptabel

Nieuwe gesprekken over 2 weken

De Duitse vakbond Verdi heeft medewerkers van Jade Weser Port in de Wilhelmshaven opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen. Hoeveel mensen hier gehoor aan geven, is niet bekend. De cao-onderhandelingen, de vierde gespreksronde, tussen Verdi en de Centrale Vereniging van Duitse Zeehavens worden over twee weken hervat.

De Duitse vakbond roept opnieuw op tot staking, nu in de Wilhelmshaven. Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Met de staking van medewerkers van de containerterminal in Wilhelmshaven nabij Bremen, zegt de vakbond een duidelijk signaal te willen afgeven aan de werkgevers dat hun eisen serieus moeten worden genomen, zo meldt de bond in een verklaring woensdagavond. Volgens de vakbond is het bod van de werkgevers niet acceptabel; het gaat dan met name over de looneisen.

Stijging

De vakbond stelt een verhoging van de uurlonen voor van 3 euro per 1 juni 2024 en eenzelfde verhoging van de ploegentoeslag, in een cao met een looptijd van twaalf maanden. Dit betekent een stijging van 14,6 procent voor de laagste loongroep en 9,7 procent voor de hoogste groep. De werkgevers komen met een loonbod van 2,4 procent.

De vastlopende cao-onderhandelingen leidden eerder deze maand al tot stakingen in de haven van Hamburg, Bremen, Bremerhaven, Brake en Emden. Tijdens de vorige onderhandelingen in 2022 werd na tien gesprekken een akkoord bereikt; ook toen ging dat gepaard met stakingen in de zeehavens. Er vallen in totaal zo’n 11 duizend medewerkers onder de cao. De nieuwe onderhandelingsrondes zullen op 11 en 12 juli plaatsvinden in Bremen.