Op basis van langdurig onderzoek van de politie vindt burgemeester Bas van den Tillaar het aannemelijk dat er gedurende meerdere jaren grote partijen van 100 tot meer dan 1.500 kilo cocaine op het terrein van BTZ aanwezig waren, zo meldt Omroep Zeeland. Ook wijst het politieonderzoek uit dat het bedrijf vermoedelijk is gebruikt als dekmantelbedrijf.

Het bedrijf was de afgelopen weken gewoon operationeel; drie directieleden van BTZ zitten vast. Ze werden eerder al aangehouden op verdenking van drugssmokkel, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. BTZ wil desgevraagd geen reactie geven op het besluit.

Ernst

Het bedrijf krijgt twee weken de tijd (tot 24 juli) om de deuren te sluiten. ‘De afspraak is dat wij erop gaan toezien dat dit volgens de afspraken gebeurt’, vertelt Schalck. ‘We zijn in overleg met de gemeente en burgemeester hierover en gaan ervoor waken dat alles volgens de regels zal gebeuren.’

‘We zijn erg geschrokken van de ernst van deze zaak. Als NSP zijn we al voortdurend in gesprek met de autoriteiten om het drugsprobleem aan te pakken, maar dit is weer een extra signaal om deze overleggen aan te halen en meer informatie met elkaar te delen’, aldus Schalck.

Burgemeester Van den Tillaar hoopt door de sluiting van een jaar dat er rust ontstaat en meldt ook de komende tijd met NSP te gaan praten om herhaling te voorkomen. Hij benadrukt nog eens een duidelijk te signaal te willen afgeven dat misbruik in de havens niet wordt getolereerd.’