‘De overlast en kosten door een onverwachte afsluiting van bijvoorbeeld de Moerdijkbrug, Ketelbrug en Haringvlietbrug zijn enorm. De doorstroming naar het achterland wordt ernstig belemmerd en steden raken onbereikbaar. Filerecords liggen op de loer’, is de boodschap van de betrokken organisaties.

Als bijvoorbeeld de Moerdijkbrug moet worden afgesloten, kunnen de kosten voor weggebruikers oplopen tot 5 miljoen euro per dag, lieten de belangenorganisaties uitrekenen.

Realistische planning

De organisaties willen met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) praten over een ‘realistische planning’, om de overlast en kosten voor weggebruikers zo klein mogelijk te houden.

‘De komende verkeersluwe periodes worden onvoldoende benut om uitgesteld onderhoud aan bruggen, sluizen en tunnels aan te pakken om schade en overlast voor weggebruikers tot een minimum te beperken’, vinden ze.

Lees ook: Minister wil honderden miljoenen voor onderhoud infrastructuur