Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer sluit niet uit dat zij zelfs een eventueel verbod van toezichthouder ACM terugdraait om samenwerking mogelijk te maken. Dat liet de bewindsvrouw woensdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de postbezorging.

Eerder dit jaar zei Keijzer al dat consolidatie de beste oplossing is voor het tanende aanbod aan brievenpost, waardoor postbezorgers met steeds legere tassen de straat opgaan. Welke gevolgen een samenwerking of fusie zou hebben voor de expresactiviteiten is nog niet duidelijk

Arbeidsvoorwaarden

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over de almaar krampende postmarkt. Veel fracties vrezen dat daardoor postbezorgers hun arbeidsvoorwaarden alleen maar verder zien verslechteren, terwijl postzegels duurder worden en de dienstverlening nog verder wordt uitgekleed. In het debat tekende zich dan ook een ruime meerderheid af, die samenwerking of zelfs een fusie tussen PostNL en Sandd zou toejuichen.

In juni had Keijzer al aangegeven dat postbedrijven meer ruimte moesten krijgen om samen te werken. Bovendien zou het mogelijk moeten worden dat brieven meegaan met pakketbezorgers of andere bezorgdiensten. PostNL en Sandd, de twee grootste partijen op de postmarkt, hadden eerder al openlijk gepleit voor consolidatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement