Londen zet zich schrap voor ‘the perfect traffic storm’

Transportbedrijven spreken in oorlogstermen over de dreigende verkeersdrukte rondom de Olympische Spelen in Londen.

De autoriteiten stellen dat bezoekers van Londen zich tegen verkeersellende kunnen wapenen door zich goed voor te bereiden.

Het wegennet van Londen, op alledaagse dagen al behorend tot de drukste van Europa, krijgt het olympische circus op bezoek. De transportwereld huivert al bij de gedachte.

Natalie Chapman, hoofd beleid van de Britse organisatie Freight Transport Association (FTA), stelt nuchter vast dat het ‘deze zomer niet mee zal vallen om in Londen goederen te vervoeren’, maar transportbedrijven gebruiken dramatischer bewoordingen als ze vertellen hoe ze zich schrap zetten voor de verkeersopstoppingen die zullen voortspruiten uit ‘de grootste logistieke operatie in vredestijd’.

Alle vreedzame bedoelingen van de Olympische (én de Paralympische) Spelen ten spijt, heeft het Britse transportbedrijf Eddie Stobart een ‘Olympic War Room’ gecreëerd om transporten in deze lange sportzomer in goede banen te leiden.

Ook Simon Harper, directeur operations van TNT Express UK, spreekt in oorlogstermen en verwacht de ‘perfect traffic storm’. Pakketvervoerder DPD heeft gezegd in Olympisch Londen ‘een spitsuur zonder einde’ te verwachten. Menig expresvervoerder houdt er rekening mee dat zendingen niet altijd op tijd aan zullen komen.

Hellmann Worldwide Logistics UK heeft collegabedrijven gewaarschuwd ‘de immensiteit van de logistieke uitdagingen die voor ons liggen niet te onderschatten’. In het epistel ‘Hope and headaches: The logistics of the 2012 London Olympic Games’ schrijft commercieel directeur Matthew Marriott van Hellmann UK: ‘Zonder goede voorbereiding kan het Britse bedrijfsleven in chaos worden gestort, met de logistieke sector voorop.’

Transport for London (TfL), de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor verkeer en vervoer in Londen, maakte in het voorjaar een kleine Europese toernee, onder meer langs het pand van Transport en Logistiek Nederland in Zoetermeer, om goederenvervoerders te waarschuwen voor het olympische filespook van Londen.

Belangrijk onderdeel van het Zoetermeerse TfL-optreden was een uitgebreide uitleg over het Olympische Route Netwerk (ORN), een netwerk van in totaal 160 kilometer tussen olympische locaties waarop een rijbaan wordt vrijgemaakt voor de ‘olympische familie’: sporters, officials en sponsors.

TfL’s Scott Hardy had in Zoetermeer veel argumenten ter verdediging van het ORN. In Atlanta (1996) waren er atleten die hun wedstrijd misten omdat er niet zoiets als een ORN was. Vanaf Sydney (2000) waren er wel olympische verkeersroutes, maar die tartten het overige verkeer wekenlang, terwijl het ORN in Londen slechts van kracht zal zijn van twee dagen vóór tot twee dagen na de Spelen. Bovendien zijn die 160 olympische kilometers maar een fractie van het Londense wegennet, dat in totaal 13.500 kilometer telt.

En ’s nachts mag ook de gewone man op de olympische rijbanen rijden. Vervoerders die goede afspraken maken met klanten en alternatieve routes of nachtdistributie in overweging nemen, moeten de Olympische Spelen schadevrij door kunnen komen, aldus de boodschap van Hardy. Het evenement is misschien zelfs een mooie gelegenheid voor transporteurs om ladingen te delen en samenwerkingverbanden te sluiten die ook na de Spelen zouden kunnen worden voortgezet, aldus Hardy.

Mooie woorden misschien, maar toch zal het ORN ongetwijfeld drie weken lang worden gehaat. ‘Zieke en kwestbare patiënten in ambulances zullen stranden in files terwijl VIP’s en sponsors voorbij racen in een stoet dure auto’s op speciaal aangewezen rijbanen’, zo begon de serieuze Britse krant de Guardian eerder dit jaar een krantenartikel. Ziekenwagens en andere hulpdiensten die haast hebben wegens een noodgeval mogen uiteraard de sirene aanzetten en gebruik maken van de olympische rijbanen, maar dat andere ambulances met zieke mensen moeten aansluiten in lange olympische files, is door een andere analist ‘een PR-ramp’ genoemd.

Ook voor vrachtverkeer, dat gemiddeld goed is voor 25% van alle verkeer in centraal-Londen, zijn de olympische rijbanen, hoe je het ook wendt of keert, een plaag. De olympische locaties liggen, meer dan bij voorgaande Spelen, in het centrum van de stad, en de rijbanen voor de VIP’s dus ook.

Een planner van het Nederlandse transportbedrijf HSF Logistics uit Nijmegen, aanwezig op de workshop in Zoetermeer, zegt ‘nog geen zinnig woord’ te kunnen zeggen over de invloed van de Olympische Spelen op transporten. ‘We laten ons verrassen. Wat op de workshop werd gezegd, was op zich niet nieuw voor ons. Natuurlijk is het zaak om goed te overleggen met je klanten. Maar met verse lading kan je niet alles weken van tevoren al in detail plannen.’

In een Britse enquête van eind juni zei 77 procent van de bedrijven die goederen aanleveren in Londen, al goed voorbereid te zijn op de Olympische Spelen. Echter slechts 19 procent van de bedrijven gaf aan bezig te zijn alternatieve routes te plannen en maar 18 procent overweegt om aan nachtdistributie te doen.

De aanvoerster van de Britse vrachtsector Natalie Chapman denkt dat de logistieke sector over het algemeen wel klaar is voor de Spelen, maar dat sommige, vooral kleinere, bedrijven de impact van het grootste evenement op aarde nog steeds onderschatten.

DPD heeft sinds september vorig jaar ruim 1,5 miljoen euro gestoken in de voorbereidingen op London 2012, onder meer in een extra post nabij London Bridge en extra mensen en wagens, maar regionaal manager Steve Woodman van de pakketvervoerder heeft in het Britse vakmedium The Loadstar gezegd nog steeds bezorgd te zijn.

‘Er kunnen serieuze achterstanden ontstaan in magazijnen en distributiecentra. Sommige mensen geloven dat het net zo zal gaan als met de millenniumbug: dat er niks zal gebeuren. Als dat straks het geval is, zal ik blij zijn. Maar als mijn zorgen bewaarheid worden, krijgen we een langdurig verkeersinfarct.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Londen zet zich schrap voor ‘the perfect traffic storm’ | NT

Londen zet zich schrap voor ‘the perfect traffic storm’

Transportbedrijven spreken in oorlogstermen over de dreigende verkeersdrukte rondom de Olympische Spelen in Londen.

De autoriteiten stellen dat bezoekers van Londen zich tegen verkeersellende kunnen wapenen door zich goed voor te bereiden.

Het wegennet van Londen, op alledaagse dagen al behorend tot de drukste van Europa, krijgt het olympische circus op bezoek. De transportwereld huivert al bij de gedachte.

Natalie Chapman, hoofd beleid van de Britse organisatie Freight Transport Association (FTA), stelt nuchter vast dat het ‘deze zomer niet mee zal vallen om in Londen goederen te vervoeren’, maar transportbedrijven gebruiken dramatischer bewoordingen als ze vertellen hoe ze zich schrap zetten voor de verkeersopstoppingen die zullen voortspruiten uit ‘de grootste logistieke operatie in vredestijd’.

Alle vreedzame bedoelingen van de Olympische (én de Paralympische) Spelen ten spijt, heeft het Britse transportbedrijf Eddie Stobart een ‘Olympic War Room’ gecreëerd om transporten in deze lange sportzomer in goede banen te leiden.

Ook Simon Harper, directeur operations van TNT Express UK, spreekt in oorlogstermen en verwacht de ‘perfect traffic storm’. Pakketvervoerder DPD heeft gezegd in Olympisch Londen ‘een spitsuur zonder einde’ te verwachten. Menig expresvervoerder houdt er rekening mee dat zendingen niet altijd op tijd aan zullen komen.

Hellmann Worldwide Logistics UK heeft collegabedrijven gewaarschuwd ‘de immensiteit van de logistieke uitdagingen die voor ons liggen niet te onderschatten’. In het epistel ‘Hope and headaches: The logistics of the 2012 London Olympic Games’ schrijft commercieel directeur Matthew Marriott van Hellmann UK: ‘Zonder goede voorbereiding kan het Britse bedrijfsleven in chaos worden gestort, met de logistieke sector voorop.’

Transport for London (TfL), de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor verkeer en vervoer in Londen, maakte in het voorjaar een kleine Europese toernee, onder meer langs het pand van Transport en Logistiek Nederland in Zoetermeer, om goederenvervoerders te waarschuwen voor het olympische filespook van Londen.

Belangrijk onderdeel van het Zoetermeerse TfL-optreden was een uitgebreide uitleg over het Olympische Route Netwerk (ORN), een netwerk van in totaal 160 kilometer tussen olympische locaties waarop een rijbaan wordt vrijgemaakt voor de ‘olympische familie’: sporters, officials en sponsors.

TfL’s Scott Hardy had in Zoetermeer veel argumenten ter verdediging van het ORN. In Atlanta (1996) waren er atleten die hun wedstrijd misten omdat er niet zoiets als een ORN was. Vanaf Sydney (2000) waren er wel olympische verkeersroutes, maar die tartten het overige verkeer wekenlang, terwijl het ORN in Londen slechts van kracht zal zijn van twee dagen vóór tot twee dagen na de Spelen. Bovendien zijn die 160 olympische kilometers maar een fractie van het Londense wegennet, dat in totaal 13.500 kilometer telt.

En ’s nachts mag ook de gewone man op de olympische rijbanen rijden. Vervoerders die goede afspraken maken met klanten en alternatieve routes of nachtdistributie in overweging nemen, moeten de Olympische Spelen schadevrij door kunnen komen, aldus de boodschap van Hardy. Het evenement is misschien zelfs een mooie gelegenheid voor transporteurs om ladingen te delen en samenwerkingverbanden te sluiten die ook na de Spelen zouden kunnen worden voortgezet, aldus Hardy.

Mooie woorden misschien, maar toch zal het ORN ongetwijfeld drie weken lang worden gehaat. ‘Zieke en kwestbare patiënten in ambulances zullen stranden in files terwijl VIP’s en sponsors voorbij racen in een stoet dure auto’s op speciaal aangewezen rijbanen’, zo begon de serieuze Britse krant de Guardian eerder dit jaar een krantenartikel. Ziekenwagens en andere hulpdiensten die haast hebben wegens een noodgeval mogen uiteraard de sirene aanzetten en gebruik maken van de olympische rijbanen, maar dat andere ambulances met zieke mensen moeten aansluiten in lange olympische files, is door een andere analist ‘een PR-ramp’ genoemd.

Ook voor vrachtverkeer, dat gemiddeld goed is voor 25% van alle verkeer in centraal-Londen, zijn de olympische rijbanen, hoe je het ook wendt of keert, een plaag. De olympische locaties liggen, meer dan bij voorgaande Spelen, in het centrum van de stad, en de rijbanen voor de VIP’s dus ook.

Een planner van het Nederlandse transportbedrijf HSF Logistics uit Nijmegen, aanwezig op de workshop in Zoetermeer, zegt ‘nog geen zinnig woord’ te kunnen zeggen over de invloed van de Olympische Spelen op transporten. ‘We laten ons verrassen. Wat op de workshop werd gezegd, was op zich niet nieuw voor ons. Natuurlijk is het zaak om goed te overleggen met je klanten. Maar met verse lading kan je niet alles weken van tevoren al in detail plannen.’

In een Britse enquête van eind juni zei 77 procent van de bedrijven die goederen aanleveren in Londen, al goed voorbereid te zijn op de Olympische Spelen. Echter slechts 19 procent van de bedrijven gaf aan bezig te zijn alternatieve routes te plannen en maar 18 procent overweegt om aan nachtdistributie te doen.

De aanvoerster van de Britse vrachtsector Natalie Chapman denkt dat de logistieke sector over het algemeen wel klaar is voor de Spelen, maar dat sommige, vooral kleinere, bedrijven de impact van het grootste evenement op aarde nog steeds onderschatten.

DPD heeft sinds september vorig jaar ruim 1,5 miljoen euro gestoken in de voorbereidingen op London 2012, onder meer in een extra post nabij London Bridge en extra mensen en wagens, maar regionaal manager Steve Woodman van de pakketvervoerder heeft in het Britse vakmedium The Loadstar gezegd nog steeds bezorgd te zijn.

‘Er kunnen serieuze achterstanden ontstaan in magazijnen en distributiecentra. Sommige mensen geloven dat het net zo zal gaan als met de millenniumbug: dat er niks zal gebeuren. Als dat straks het geval is, zal ik blij zijn. Maar als mijn zorgen bewaarheid worden, krijgen we een langdurig verkeersinfarct.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement