De verplichting zou gaan gelden in alle stedelijke gebieden in Frankrijk. De belangenorganisaties onderzoeken of de Franse maatregel wel rechtmatig is. ‘TLN is niet tegen verkeersveiligheid bevorderende maatregelen, maar in dit geval slaan de Fransen door’, vindt de Nederlandse belangenorganisatie.

De Franse overheid heeft volgens TLN ‘zonder duidelijke aankondiging’ eind november bekend gemaakt dat alle voertuigen van meer dan 3,5 ton zowel aan de zijkanten als aan de achterzijde van de wagen moeten zijn uitgerust met stickers of borden, waarmee kwetsbare weggebruikers als fietsers en voetgangers gewaarschuwd worden tegen de dode hoeken van de wagen.

De dodehoekstickermaatregel zorgt volgens TLN voor ‘veel opschudding’. De verplichting gaat ook gelden voor buitenlandse wagens en zal worden afgedwongen met boetes van minimaal 135 euro, maar volgens de belangenorganisatie is helemaal niet zeker dat Europese regelgeving de Fransen hiertoe het recht geeft. Al heeft Frankrijk wel een gedoogperiode van een jaar afgekondigd waarin de stickers nog niet aan strakke regels voldoen, áls ze maar aangeven waar de dode hoeken van de wagen zijn.

TLN raadt haar leden aan om, in afwachting van meer duidelijkheid over de rechtmatigheid van de Franse maatregel, toch alvast te checken waar de bewuste dodehoekstickers te verkrijgen zijn. De Nederlandse organisatie zegt bovendien te bekijken of ze de stickers straks zelf kan gaan leveren.