Yacht ziet een explosieve groei van de vraag bij industriële bedrijven. Die verminderen hun voorraden, waardoor levertijden sterk oplopen. Daarom schakelen veel van die bedrijven over op integraal ketenbeheer, waarvoor extra logistieke professionals nodig zijn.

Bij logistieke dienstverleners nam de vraag naar logistieke professionals toe met 14%. Hier speelt vooral de opmars van het internetwinkelen een rol, met grote aantallen veelal kleine orders. Een groot logistiek probleem vormen de vele retouren. Internetwinkeliers bieden klanten gratis retourzending aan, maar daaraan zijn uiteraard wel hoge logistieke kosten verbonden.

Volgens Yacht is de vraaggroei redelijk over het land verspreid. In de loop van vorig jaar lag de nadruk op het zuiden. Nu ontstaat er, door uitbreidingen in de voedingsindustrie, ook in het noorden meer vraag naar logistici op hoog niveau. ‘De regio Amsterdam en Eindhoven zijn nog steeds met kop en schouders de topregio’s voor logistiek talent’, zegt Yacht.