Het opnamevolume steeg in de eerste helft van 2015 met 124% naar een totaal van 705.000 m², de hoogste opname in een half jaar ooit sinds CBRE de cijfers in kaart brengt.

Opvallend is het historisch hoge aandeel pre-let transacties, transacties waarbij de huurder en ontwikkelaar al voor de bouw tot overeenstemming zijn gekomen. Dit is met name ingegeven door de behoefte van de gebruiker aan moderne en grootschalige ruimte. Ook de vraag naar bestaande bouw was bovengemiddeld groot.

Dries Castelein, senior director industrial & logistics bij CBRE: ‘De evenwichtige geografische spreiding van de opname is noemenswaardig. De groei concentreerde zich in het begin van de herstelperiode vooral in de traditionele logistieke knooppunten in het zuidoosten van ons land. Nu signaleren wij ook meer vraag naar logistiek vastgoed in de A15-zone en de regio’s in het midden van Nederland.’

Vooral de vraag naar moderne distributieruimte blijft sterk en wordt gevoed door een groeiende pijplijn met nieuwbouwontwikkelingen. Door recente opleveringen is de leegstand licht toegenomen. Met leegstandscijfers die voor nieuwbouw en bestaande bouw respectievelijk rond de 4% en 6,6% liggen blijven de marktcondities voor logistiek krap. Groeiende handelsvolumes wijzen erop dat de vraag naar distributiecentra in de loop van het jaar op peil zal blijven.

Bekijk hier het volledige rapport: CBRE-Netherlands-Industrial-MV2015H1.pdf