Dit liet de vastgoedonderneming vandaag weten tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Ook met de bezettingsgraad van het vastgoed ging het goed, afgelopen jaar. De bezettingsgraad bedroeg 97,4%, waar dat eind december 2016 nog 97% bedroeg.

Deze resultaten geven ruimte voor meer investeringen. Zo zal in het kader van een eerder opgesteld groeiplan tot 2020 niet 1 maar 1,25 miljard euro geïnvesteerd worden.

WDP is actief in vijf landen: de Benelux, (Noord-)Frankrijk en Roemenië. Zwaartepunt vormen Nederland en België, waarbij de onderneming in België over meer m2 beschikt dan in Nederland, maar waarbij in Nederland de waarde van het vastgoed hoger ligt. In Luxemburg zijn de activiteiten pas onlangs gestart.

Desgevraagd blijkt dat de directie van WDP – dat overigens vorig jaar in België werd uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar – in een Brexit alleen maar kansen ziet. Verwacht wordt dat er logistieke activiteiten van Groot-Brittannië naar het vasteland zullen komen.

Ook als het gaat om de beschikbaarheid van kavels in Nederland, lijkt het probleem nog niet groot. De beste kavels zijn wellicht niet meer beschikbaar, maar in de nabije omgeving van een hotspot zouden nog genoeg mogelijkheden zijn voor de bouw van logistiek vastgoed.

Problemen worden wel onderkent als het gaat om de beschikbare arbeidskrachten, die de huurders van logistiek vastgoed (de klanten van WDP) te werk kunnen stellen. De directie gaf desgevraagd aan dat in Nederland altijd beschikbaar personeel was, maar dat dit nu schaarser wordt.

Als het gaat om stadslogistiek en -distributie, dan nuanceert WDP opvattingen dat e-commerce leidt tot een groot aantal kleine distributiecentra aan de rand van de stad of zelfs in de stad. ‘Amsterdam is geen Londen of New York. Een dc in Bleiswijk, bijvoorbeeld, kan zonder problemen een stad als Den Haag bedienen. De steden in Nederland en België zijn relatief klein en goed bereikbaar.’