Vraag naar logistieke panden verder gestegen

Vastgoed

De vraag naar bedrijfsruimte in Nederland is vorig jaar gestegen naar een ‘historisch hoog niveau’. Er werd 3,1 miljoen vierkante meter aan onroerend goed opgenomen, vooral voor logistieke doeleinden.

Dat stelt Dynamis, een groep van makelaars, taxateurs en vastgoedconsultants, in haar verslag over 2017. Er werden vorig jaar ongeveer 20% meer panden verhuurd of verkocht dan een jaar eerder. Het verslag behandelt 27 regio’s in Nederland.

De achtergrond van de sterke groei liggen goeddeels voor de hand. De economische groei nam nog toe, de wereldhandel groeide in volume en er ontstond vorig jaar meer werkgelegenheid. Tegelijk nam het aanbod van bedrijfsruimte met 7% af, tot 4,4 miljoen vierkante meter.

In 2017 werd 80% meer bedrijfsruimte vergund voor nieuwbouw, vooral voor de logistieke sector. Opvallend is dat de grote steden in de Randstad terrein moesten prijsgeven aan andere regio’s. De gemeenten Utrecht en Rotterdam zaten nog in de plus, maar in Amsterdam en Den Haag daalde de opname van bedrijfspanden.

Sterke groeiers waren onder meer Almere, Amersfoort, Eindhoven en Maastricht. Buiten de Randstad was Venlo/Venray de sterkste groeier, met een opname van 411.000 vierkante meter, vooral ten behoeve van de logistieke sector. Tweede was Tilburg (248.000 vierkante meter), gevolgd door Eindhoven, Nijmegen en Den Bosch.

Dynamis signaleert een sterke uitbreidingsvraag, maar daaraan kan op bestaande bedrijventerreinen vaak niet voldoende worden voldaan. Dat komt mede doordat huurders vastzitten aan langdurige huurcontracten en aanhikken tegen de desinvesteringen die ze bij verhuizing zouden moeten doen. Verder is er een tekort aan geschikte moderne bedrijfsruimte. Veel bedrijven huren daarom op één bedrijventerrein vaak meerdere objecten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vraag naar logistieke panden verder gestegen | NT

Vraag naar logistieke panden verder gestegen

Vastgoed

De vraag naar bedrijfsruimte in Nederland is vorig jaar gestegen naar een ‘historisch hoog niveau’. Er werd 3,1 miljoen vierkante meter aan onroerend goed opgenomen, vooral voor logistieke doeleinden.

Dat stelt Dynamis, een groep van makelaars, taxateurs en vastgoedconsultants, in haar verslag over 2017. Er werden vorig jaar ongeveer 20% meer panden verhuurd of verkocht dan een jaar eerder. Het verslag behandelt 27 regio’s in Nederland.

De achtergrond van de sterke groei liggen goeddeels voor de hand. De economische groei nam nog toe, de wereldhandel groeide in volume en er ontstond vorig jaar meer werkgelegenheid. Tegelijk nam het aanbod van bedrijfsruimte met 7% af, tot 4,4 miljoen vierkante meter.

In 2017 werd 80% meer bedrijfsruimte vergund voor nieuwbouw, vooral voor de logistieke sector. Opvallend is dat de grote steden in de Randstad terrein moesten prijsgeven aan andere regio’s. De gemeenten Utrecht en Rotterdam zaten nog in de plus, maar in Amsterdam en Den Haag daalde de opname van bedrijfspanden.

Sterke groeiers waren onder meer Almere, Amersfoort, Eindhoven en Maastricht. Buiten de Randstad was Venlo/Venray de sterkste groeier, met een opname van 411.000 vierkante meter, vooral ten behoeve van de logistieke sector. Tweede was Tilburg (248.000 vierkante meter), gevolgd door Eindhoven, Nijmegen en Den Bosch.

Dynamis signaleert een sterke uitbreidingsvraag, maar daaraan kan op bestaande bedrijventerreinen vaak niet voldoende worden voldaan. Dat komt mede doordat huurders vastzitten aan langdurige huurcontracten en aanhikken tegen de desinvesteringen die ze bij verhuizing zouden moeten doen. Verder is er een tekort aan geschikte moderne bedrijfsruimte. Veel bedrijven huren daarom op één bedrijventerrein vaak meerdere objecten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement