Met TradeLens willen beide bedrijven een industriestandaard creëren voor de digitalisering van supply chain documentatie over de hele wereld via blockchain. Het platform wordt gebouwd via de IBM Blockchain Technologie.

Verladers en logistieke partijen kunnen hiermee realtime toegang krijgen tot allerlei data over een lading die is vastgelegd in het systeem. De api’s zijn opengesteld voor developers, zodat derde partijen via eigen software gegevens kunnen uitwisselen met TradeLens.

Logistieke partijen

Inmiddels hebben ruim negentig logistieke partijen deelgenomen aan het project, waaronder de Haven van Rotterdam en de Nederlandse Douane. Er zijn 154 miljoen gebeurtenissen van diverse supply chains vastgelegd in het digitale grootboek. Dat aantal groeit nu met 1 miljoen per dag.

Via het platform kunnen partijen gebruikmaken van zogenaamde smart contracts. Dat maakt internationale handel sneller, eenvoudiger en veiliger omdat de transacties en de bijbehorende voorwaarden vastliggen in de blockchain.

Proef

Het project loopt nu één jaar als proef. Volgens IBM is aangetoond dat Tradelens de verzendtijd van een lading verpakkingsmaterialen naar een productielijn in de VS met 40% vermindert, waardoor forse kosten bespaard worden.

De vraag ‘Waar is mijn container?’ kan voortaan door één persoon direct beantwoord worden. Ook kunnen documenten als douanepapieren, handelsfacturen, vrachtbrieven digitaal meteen opgevraagd worden. Hiervoor is geen e-mail, fax of koerier meer nodig.