De nieuwste vestiging in Utrecht op bedrijventerrein Lage Weide wordt met crowdfunding via Oneplanetcrowd gefinancierd, zo meldt City Hub. Het bedrijf startte in 2016 vanuit de ambitie om de Nederlandse binnensteden leefbaarder en beter bereikbaar te maken.

Hub aan stadsrand

Topman Gerard Gerritsen: ‘Door de groeiende stroom van halflege bestelbusjes en vrachtwagens zie je dat steeds meer verkeer door de nauwe straten moet. We vangen al dat transport nu op in een hub aan de stadsrand. We bundelen daar alle goederen en brengen die met onze elektrische voertuigen naar het stadscentrum. Zo voorkomen we dat de binnenstad dichtslibt.’

De eerste vestiging werd opgezet in Roermond. Vorig jaar kwam daar een franchisevestiging in Amsterdam bij. Gerritsen: ‘Onze eerste hub in Roermond was na negentien maanden al winstgevend. We hebben inmiddels grote klanten als Nike, Blycolin en Centraal Boekhuis aan ons weten te binden. Dankzij onze slimme magazijnen en just-in-time-bevoorrading is hun winstgevendheid per vierkante meter toegenomen. Het aantal transportkilometers is tegelijkertijd enorm gedaald. Daarmee hebben we aangetoond dat een hogere efficiency en een hogere duurzaamheid heel goed hand in hand gaan.’

Bevoorraden via schepen

De derde vestiging is bijna een feit. Gerritsen: ‘We zijn bijzonder tevreden met onze locatie op Lage Weide. Voor de jongens van het grote transport zitten we op slechts vijf minuten rijden van de A2. Het elektrisch vervoer richting binnenstad neemt ook niet meer dan vijf minuten in beslag. Groot voordeel: we kunnen hier aanleggen met schepen. Zo kunnen we Utrecht ook vanaf het water bevoorraden – uiteraard geheel emissievrij.’

Voor de financiering van de Utrechtse vestiging kiest City Hub voor publieke crowdfunding. ‘We merken dat burgers graag willen bijdragen aan een verduurzaming van hun leefomgeving. Tegelijkertijd nemen bedrijven graag hun verantwoordelijkheid in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom kan de ‘crowd’ nu direct participeren via Oneplanetcrowd – een platform met enkel en alleen groene fundingsinitiatieven. De inschrijving sluit op 4 oktober 2018 of eerder, wanneer het maximale bedrag is opgehaald.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement