De bouwhub komt in het Westelijk Havengebied op de nieuwe locatie van Beelen aan de Ankerweg in Amsterdam. De locatie is totaal maar liefst circa tien hectare groot waarvan in eerste instantie circa twee hectare gebruikt gaat worden als bouwhub. De locatie is watergebonden, waardoor transport van materiaal, materieel en mensen over water mogelijk is.

Bouwlogistiek

VolkerWessels Bouwmaterieel heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan op het gebied van binnenstedelijke bouwlogistiek. In Utrecht wordt al jaren gewerkt met een BouwHub aan de rand van de stad.

Vanuit de BouwHub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd. De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dagpakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van open data.

Op de BouwHub worden ook producten geprefabriceerd. Tevens dient het als parkeerplaats van waaruit de bouwplaatsmedewerkers naar de bouwplaats worden gebracht.

Whitelabel

De BouwHub is een initiatief van VolkerWessels en Beelen. Inmiddels is het echter  een whitelabel concept. Dit houdt in dat alle partijen, bouwers en toeleveranciers gebruik kunnen maken van de faciliteiten.

Samen met TNO is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de BouwHub. Hier zijn significante besparingen gerealiseerd op het gebied van duurzaamheid, arbeidsproductiviteit, het aantal vrachtbewegingen, beladingsgraad en wachttijden.

Reststromen

VolkerWessels Bouwmaterieel coördineert de totale logistiek in de bouwketen. Beelen zorgt voor circulariteit door reststromen terug te brengen in de materiaalkringloop als nieuw bouwmaterieel.

Lees ook: Optimale bouwlogistiek naar de binnenstad via een bouwhub