Rechter: bezorgers Deliveroo geen zelfstandigen

platformeconomie

Maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar kunnen aanspraak maken op een dienstverband bij het bedrijf. De rechter in Amsterdam bepaalde dat in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak.

De Tweede Kamer wil nu van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de uitspraak. Een brede meerderheid steunde het verzoek voor een debat van PvdA’er Gijs van Dijk, die sprak van een ‘mooie dag’ bij de strijd tegen schijnzelfstandigheid.

Contracten niet verlengen

Deliveroo besloot begin vorig jaar de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden zij als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. Volgens FNV was er echter nog altijd een grote mate van afhankelijkheid van Deliveroo. De rechter ging daarin mee.

Het van oorsprong Britste bedrijf bestrijdt de lezing van de rechter en zegt dat diens uitspraak gebaseerd is op ‘feitelijke onjuistheden en onjuiste aannames’. Het benadrukt verder zijn bezorgers vrijheid en flexibiliteit te bieden en zegt dat zij dat juist waarderen.

Cao Beroepsgoederenvervoer

De rechter bepaalde in een andere zaak dat Deliveroo onder de Cao Beroepsgoederenvervoer valt. Die cao moet het bedrijf dan ook met terugwerkende kracht toepassen. Ook tegen die uitspraak tekent het maaltijdbezorgbedrijf beroep aan.

FNV is opgetogen over de twee uitspraken. Volgens de vakbond kan met name de beslissing over het werknemerschap van de bezorgers als blauwdruk dienen voor andere vergelijkbare zaken. Bestuurder Willem Dijkhuizen denkt dat de belastingdienst nu achter Deliveroo aangaat. ‘Dit zou weleens het failliet van het huidige verdienmodel van Deliveroo kunnen betekenen.’

In juli verloor een bezorger nog een zaak tegen de Britten over het verplicht zzp’erschap. Toen oordeelde de kantonrechter dat uit de wijze van werken bleek dat geen sprake is van loondienst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rechter: bezorgers Deliveroo geen zelfstandigen | NT

Rechter: bezorgers Deliveroo geen zelfstandigen

platformeconomie

Maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar kunnen aanspraak maken op een dienstverband bij het bedrijf. De rechter in Amsterdam bepaalde dat in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak.

De Tweede Kamer wil nu van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de uitspraak. Een brede meerderheid steunde het verzoek voor een debat van PvdA’er Gijs van Dijk, die sprak van een ‘mooie dag’ bij de strijd tegen schijnzelfstandigheid.

Contracten niet verlengen

Deliveroo besloot begin vorig jaar de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden zij als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. Volgens FNV was er echter nog altijd een grote mate van afhankelijkheid van Deliveroo. De rechter ging daarin mee.

Het van oorsprong Britste bedrijf bestrijdt de lezing van de rechter en zegt dat diens uitspraak gebaseerd is op ‘feitelijke onjuistheden en onjuiste aannames’. Het benadrukt verder zijn bezorgers vrijheid en flexibiliteit te bieden en zegt dat zij dat juist waarderen.

Cao Beroepsgoederenvervoer

De rechter bepaalde in een andere zaak dat Deliveroo onder de Cao Beroepsgoederenvervoer valt. Die cao moet het bedrijf dan ook met terugwerkende kracht toepassen. Ook tegen die uitspraak tekent het maaltijdbezorgbedrijf beroep aan.

FNV is opgetogen over de twee uitspraken. Volgens de vakbond kan met name de beslissing over het werknemerschap van de bezorgers als blauwdruk dienen voor andere vergelijkbare zaken. Bestuurder Willem Dijkhuizen denkt dat de belastingdienst nu achter Deliveroo aangaat. ‘Dit zou weleens het failliet van het huidige verdienmodel van Deliveroo kunnen betekenen.’

In juli verloor een bezorger nog een zaak tegen de Britten over het verplicht zzp’erschap. Toen oordeelde de kantonrechter dat uit de wijze van werken bleek dat geen sprake is van loondienst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement