Er werd 1,144 miljoen vierkante meter aan bestaande en nieuwe panden verhuurd aan nieuwe huurders. Dat lag ruim onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De uitschieter naar boven was het jaar 2016, toen huurcontracten werden gesloten voor meer dan 1,5 miljoen vierkante meter.

Dat blijkt uit cijfers van onroerend-goedadviseur Realogis Immobilien Düsseldorf. Volgens directeur Bülent Alemdag van dit bureau deed de daling van de opname in 2018 zich vooral voor in de regio Düsseldorf-Mönchengladbach-Niederrhein. Vorig jaar werden hier slechts voor 255.000 vierkante meter aan panden huurcontracten gesloten. In 2017 was dat nog 439.000 vierkante meter.

Nieuwe contracten

Elders in de deelstaat, in de regio’s Keulen-Aken-Bonn en in het Roergebied, waren er kleinere dalingen. Grote nieuwe contracten waren er in heel Noordrijn-Westfalen voor Seacon, dat in Neuss een pand huurde van 35.000 vierkante meter, en voor Geodis, dat in Oberhausen een huurcontract tekende voor een object van 40.000 vierkante meter.

Volgens Realogis-directeur Alemdag kampt Noordrijn-Westfalen, net als trouwens Nederland, met schaarste aan grond, met name waar het grote arealen voor de nieuwbouw betreft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement