‘Verlaag lasten logistieke sector met meeropbrengst klimaatakkoord’

Motorrijtuigenbelasting

De financiële meeropbrengst die het concept klimaatakkoord op het gebied van mobiliteit met zich meebrengt, zou moeten worden gebruikt om de extra lasten voor logistieke bedrijven te verlagen. Dat melden Evofenedex en TLN. Het gaat om zo’n 90 tot 200 miljoen euro per jaar.

In het maatregelenpakket dat eerder is gepresenteerd heeft de logistieke sector ingestemd met het gebruiken van de inkomsten van de vrachtautoheffing voor verduurzaming van het wegtransport. En daarnaast een verhoging van de MRB en verhoging van de accijnzen op diesel geaccepteerd. Dit alles om een serieuze bijdrage te leveren aan de verduurzamingsopgave waar Nederland zich voor geplaatst ziet.

Meer inkomsten

‘Het kan niet zo zijn dat we een MRB verhoging accepteren die alleen maar leidt tot meer inkomsten voor de overheid. Dan moet het bespreekbaar zijn de MRB verhoging uit de plannen te halen’, aldus Evofenedex-directeur Machiel van der Kuijl.

Wat betreft de klimaateffecten van de voorgenomen maatregelen in de logistiek constateert het PBL veel potentieel. Niet alle maatregelen leveren een zekere CO2 reductie op maar bieden wel ruimte om de beoogde bijdrage te leveren.

Emissievrij

‘Die bijdrage aan CO2 reductie gaan we halen in de logistiek’, aldus algemeen directeur Jan Boeve van TLN. ‘We hebben serieuze plannen om binnensteden echt emissievrij te bevoorraden. We zien nog veel potentieel om CO2 te reduceren met logistieke optimalisatieprogramma’s en met een juist volume eerlijke biomassa kunnen we de transitie naar emissievrij lange afstandsvervoer prima organiseren’, aldus Boeve.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Verlaag lasten logistieke sector met meeropbrengst klimaatakkoord’ | NT

‘Verlaag lasten logistieke sector met meeropbrengst klimaatakkoord’

Motorrijtuigenbelasting

De financiële meeropbrengst die het concept klimaatakkoord op het gebied van mobiliteit met zich meebrengt, zou moeten worden gebruikt om de extra lasten voor logistieke bedrijven te verlagen. Dat melden Evofenedex en TLN. Het gaat om zo’n 90 tot 200 miljoen euro per jaar.

In het maatregelenpakket dat eerder is gepresenteerd heeft de logistieke sector ingestemd met het gebruiken van de inkomsten van de vrachtautoheffing voor verduurzaming van het wegtransport. En daarnaast een verhoging van de MRB en verhoging van de accijnzen op diesel geaccepteerd. Dit alles om een serieuze bijdrage te leveren aan de verduurzamingsopgave waar Nederland zich voor geplaatst ziet.

Meer inkomsten

‘Het kan niet zo zijn dat we een MRB verhoging accepteren die alleen maar leidt tot meer inkomsten voor de overheid. Dan moet het bespreekbaar zijn de MRB verhoging uit de plannen te halen’, aldus Evofenedex-directeur Machiel van der Kuijl.

Wat betreft de klimaateffecten van de voorgenomen maatregelen in de logistiek constateert het PBL veel potentieel. Niet alle maatregelen leveren een zekere CO2 reductie op maar bieden wel ruimte om de beoogde bijdrage te leveren.

Emissievrij

‘Die bijdrage aan CO2 reductie gaan we halen in de logistiek’, aldus algemeen directeur Jan Boeve van TLN. ‘We hebben serieuze plannen om binnensteden echt emissievrij te bevoorraden. We zien nog veel potentieel om CO2 te reduceren met logistieke optimalisatieprogramma’s en met een juist volume eerlijke biomassa kunnen we de transitie naar emissievrij lange afstandsvervoer prima organiseren’, aldus Boeve.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement