Dreigt XPO van jager nu prooi te worden?

Analyse

XPO Logistics was eind vorig jaar druk bezig met een omvangrijke overname, ‘dat de jaarlijkse omzet van 17 miljard dollar in een klap zou verdubbelen’. Dat zei topman Brad Jacobs van XPO onlangs op een logistiek congres in de VS over transparantie.

Hij zag zich plotseling door de kelderende beurskoers gedwongen alle overnameplannen in de ijskast te zetten en ruim 2,5 miljard dollar te reserveren om eigen aandelen op te kopen. Van dat bedrag is nu al 80% uitgegeven.

Identiteit niet prijsgeven

Jacobs wilde tijdens het congres de identiteit van de grote overnamekandidaat niet prijsgeven, maar gezien de omvang van de omzet lijkt het er op dat hij zijn oog had laten vallen op een partij als Panalpina (recent gekocht door DSV) en Ceva (nu in handen van CMA CGM).

Met een omzet van 17 miljard dollar zou het de grootste acquisitie zijn geweest in de historie van XPO, nadat het bedrijf in 2015 voor 3,5 miljard dollar het Franse Norbert Dentrassangle en het Amerikaanse Con-way (3 miljard dollar) kocht.

Andere zorgen

Welk groot expeditiebedrijf de hoogste baas van XPO op het oog had, zal nooit duidelijk worden. Het bedrijf heeft nu ook andere zorgen. Het aandeel van XPO stond in september nog op een recordkoers van 116,40 dollar per aandeel, maar was in maart van dit jaar nog maar 41,40 dollar waard. De duikvlucht van het XPO-aandeel begon vorig jaar na tegenvallende resultaten en een kritisch rapport dat het bedrijf de resultaten had opgeklopt in de boeken. Het aandeel XPO verloor daardoor zo veel terrein dat het bedrijf zelf onderwerp dreigde te worden van een overname.

Het opkopen van aandelen door Jacobs heeft intussen slechts beperkt succes gehad. De koers schommelt nu rond de 60 dollar per aandeel en daarmee is de koersval wel gestopt, maar is de verdedigingswal tegen mogelijke activistische opkoopfondsen flinterdun. Die hebben in het geval van het Zwitserse Panalpina laten zien hoe je een bijna onneembare vesting alsnog kunt innemen als je de grootaandeelhouder (Ernst Goehner Stiftung) maar onder druk weet te zetten intern. En verder een strategische koper vindt die wel de beurs wil trekken.

Die kans is in het geval van XPO ook niet ondenkbeeldig als de vier grootaandeelhouders, die goed zijn voor 55 van de 90 miljoen aandelen, uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen en de aandelen afstoten.

Dreigt XPO van jager nu prooi te worden? | NT

Dreigt XPO van jager nu prooi te worden?

Analyse

XPO Logistics was eind vorig jaar druk bezig met een omvangrijke overname, ‘dat de jaarlijkse omzet van 17 miljard dollar in een klap zou verdubbelen’. Dat zei topman Brad Jacobs van XPO onlangs op een logistiek congres in de VS over transparantie.

Hij zag zich plotseling door de kelderende beurskoers gedwongen alle overnameplannen in de ijskast te zetten en ruim 2,5 miljard dollar te reserveren om eigen aandelen op te kopen. Van dat bedrag is nu al 80% uitgegeven.

Identiteit niet prijsgeven

Jacobs wilde tijdens het congres de identiteit van de grote overnamekandidaat niet prijsgeven, maar gezien de omvang van de omzet lijkt het er op dat hij zijn oog had laten vallen op een partij als Panalpina (recent gekocht door DSV) en Ceva (nu in handen van CMA CGM).

Met een omzet van 17 miljard dollar zou het de grootste acquisitie zijn geweest in de historie van XPO, nadat het bedrijf in 2015 voor 3,5 miljard dollar het Franse Norbert Dentrassangle en het Amerikaanse Con-way (3 miljard dollar) kocht.

Andere zorgen

Welk groot expeditiebedrijf de hoogste baas van XPO op het oog had, zal nooit duidelijk worden. Het bedrijf heeft nu ook andere zorgen. Het aandeel van XPO stond in september nog op een recordkoers van 116,40 dollar per aandeel, maar was in maart van dit jaar nog maar 41,40 dollar waard. De duikvlucht van het XPO-aandeel begon vorig jaar na tegenvallende resultaten en een kritisch rapport dat het bedrijf de resultaten had opgeklopt in de boeken. Het aandeel XPO verloor daardoor zo veel terrein dat het bedrijf zelf onderwerp dreigde te worden van een overname.

Het opkopen van aandelen door Jacobs heeft intussen slechts beperkt succes gehad. De koers schommelt nu rond de 60 dollar per aandeel en daarmee is de koersval wel gestopt, maar is de verdedigingswal tegen mogelijke activistische opkoopfondsen flinterdun. Die hebben in het geval van het Zwitserse Panalpina laten zien hoe je een bijna onneembare vesting alsnog kunt innemen als je de grootaandeelhouder (Ernst Goehner Stiftung) maar onder druk weet te zetten intern. En verder een strategische koper vindt die wel de beurs wil trekken.

Die kans is in het geval van XPO ook niet ondenkbeeldig als de vier grootaandeelhouders, die goed zijn voor 55 van de 90 miljoen aandelen, uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen en de aandelen afstoten.