De omzet die de logistieke reus boekte in het tweede kwartaal daalde met 140 miljoen dollar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, naar een totaal van 4,24 miljard dollar. De nettowinst viel met 122 miljoen dollar 16 miljoen dollar lager uit in het tweede kwartaal. Wel is het bedrijfsresultaat (ebitda) gestegen van 437 miljoen dollar in Q2 2018 naar 455 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Ook over het eerste halfjaar werd de expediteur geconfronteerd met een lagere omzet. Die daalde met 2,4% naar 8,36 miljard dollar. De nettowinst ontwikkelde zich in de eerste zes maanden bovendien in neerwaartse richting, van 213 miljoen dollar in de eerste helft van 2018 naar 191 miljoen dit jaar. Het bedrijfsresultaat nam wel met bijna 30 miljoen dollar (4%) toe naar 798 miljoen dollar.

Winstverwachting

De Amerikaanse expediteur heeft onder druk van de tegenvallende cijfers de omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar flink naar beneden bijgesteld. Eerder dit jaar werd uitgegaan van een stevige groei van de omzet met 3 tot 5%. Die optimistische prognose is nu drastisch verlaagd naar een magere 1%. Twee belangrijke redenen daarvoor zijn volgens XPO de gevolgen van de dalende vrachttarieven in het wegvervoer en nadelige valutaschommelingen in de markt.

Toch verwacht de directie dat het onderliggende bedrijfsresultaat ondanks de dalende omzet nog licht kan groeien tot ongeveer 1,7 miljard dollar dit jaar. Topman Bradley Jacobs noemt als redenen voor de gehandhaafde winstverwachting vooral de toenemende focus op kostenbesparingen. Daarnaast verwacht hij een hoger rendement door de introductie van innovaties in het groupagevervoer in de VS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement