Donderdag ondertekende CB (het voormalige Centraal Boekhuis) de contracten met bouwpartners De Vries en Verburg. Het volledig gemechaniseerde magazijn wordt dertig meter hoog, dertig meter breed en honderd meter lang. De eerste paal gaat dit najaar nog de grond in.

Algemeen directeur Hans Willem Cortenraad van CB licht toe: ‘Om onze groei te faciliteren en onze service levels verder uit te breiden, is expansie met een bakkenmagazijn essentieel. Het past goed bij de ontwikkelingen in de markt.’

De logistiek dienstverlener ziet dat er meer behoefte komt aan opslag van kleinere hoeveelheden. Bovendien stijgt het aantal verschillende artikelen dat bij CB op voorraad ligt.

‘Dit betekent in de praktijk dat we vaker de ‘grijpvoorraden’ moeten aanvullen. Aan de andere kant neemt de omvang van een bestelling per klant af en neemt het aantal bestellingen juist toe, onder meer door de invloed van internet.’

Verdere uitbreiding

Het nieuwe magazijn werkt met shuttlerobots, heeft een capaciteit van 150.000 ‘bakken’ en een handlingscapaciteit van tweeduizend bakbewegingen per uur. Het is uit te breiden met nog eens 150.000 bakken.

Cortenraad: ‘Herbevoorraden en verzamelen van orders gebeurt volautomatisch vanuit dit magazijn, zonder dat daar handen aan te pas komen. We werken volgens het ‘goods-to-man’-principe: goederen komen naar de mensen toe in plaats van andersom. Het magazijn is bovendien zo ontworpen dat het flexibel en schaalbaar is in capaciteit.’

Het nieuwe magazijn komt vóór het huidige hoogbouwmagazijn van CB. Het naast elkaar plaatsen van de magazijnen heeft efficiency- en procesvoordelen. Op het hoogbouwmagazijn staat een inmiddels iconisch schilderij dat met de nieuwbouw uit het zicht verdwijnt.

Bron foto: Wikipedie/Bic – Eigen werk