Ursula von der Leyen, die zelf straks Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Commissie opvolgt, moest een nieuwe Roemeense kandidaat recruteren, toen de door Roemenië voorgedragen Rovina Plumb door het Europees Parlement werd afgewezen wegens financiële belangenverstrengeling.

Adina Valean (tekst loopt door onder foto).

Von der Leyen sprak behalve met Adina-Ioana Vălean (51) ook met Siegfried Muresan en koos uiteindelijk voor de eerste als opvolger van de Sloveense Violeta Bulc als Transportcommissaris. Vălean, zelf jarenlang lid van het Europarlement, is er nog niet helemaal. Op 14 november zal dit parlement zich over haar kandidatuur buigen.

Helft commissie bestaat uit vrouwen

De nieuwe kandidaat zit sinds 2007 in het Europarlement als lid van eerst de Nationaal-Liberale Partij en sinds 2014 van de christendemocratische EVP. Ze is getrouwd met de vroegere president van Roemenië, Crin Antonescu.

De nieuwe Commissievoorzitter heeft ervoor gekozen de helft van haar nieuwe team uit vrouwen en de andere helft uit mannen te laten bestaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement