Dat heeft de grootaandeelhouder en topman van Tesla aangekondigd in een door het Duitse blad Bild georganiseerde bijeenkomst. Musk zei te hebben getwijfeld over vestiging van deze ‘gigafabriek’ tussen Frankrijk, België en Duitsland, maar kon in zijn motivering van de keuze kort zijn. ‘Ik ben dol op Berlijn’, aldus de miljardair, die behalve in elektrisch vervoer ook investeert in onder meer de ruimtevaart.

Model Y en Model 3

Veel details maakte Musk nog niet bekend. Duidelijk is wel dat in Berlijn elektrische voertuigen worden gebouwd van de types Model Y en Model 3, de meest betaalbare modellen die Tesla momenteel op de markt brengt. De nieuwe fabriek moet in 2021 opengaan. Er komen ook een ontwerp- en een onderzoeksafdeling.

Inmiddels heeft Tesla net een grote productievestiging geopend in China, nabij de stad Sjanghai. Die gaat dus in beperkte mate elektrische auto’s bouwen voor de, volgens Musk, lastige Europese markt, die elektrisch rijden weliswaar sterk subsidieert, maar ook veel eisen stelt aan de mobiliteit.

Volkswagen aanwezig

Opvallend was dat de topman van Volkswagen, Herbert Diess, bij de bekendmaking van Musk aan diens zijde zat. Concurrenten als Audi, BMW en Daimler ontbraken.