De jongeren hebben gelijk dat ze zich met acties tegen de opwarming van de aarde keren, zegt de ‘grand old man’ van de Duitse en Zwitserse logistiek in gesprek met het Hamburger Abendblatt van donderdag.

Radicaal

Wel zijn de klimaatjongeren, van wie de Zweedse scholiere Greta Thunberg het boegbeeld is, hem bij hun acties soms iets te radicaal. Maar in het algemeen onderschrijft Kühne hun beweegredenen en intenties.

Kühne vreest dat we de klimaatverandering op de planeet niet meer kunnen terugdraaien, maar haar nog wel kunnen ‘begrenzen’. De geboren Hamburger, die al vele jaren in Zwitserland woont, zegt zich al sinds de opkomst van de Groenen in de politiek te hebben ingezet voor een beter milieu.

Bedrijfsleven moet ‘offers’ brengen

Kühne had enkele maanden geleden een lang en plezierig gesprek op zijn Hamburgse hotelkamer met Robert Habeck, de partijvoorzitter van de Groenen in Duitsland. Dat heeft hem ervan overtuigd dat het bedrijfsleven ‘offers’ moet brengen om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te beperken. Daarvoor zijn volgens Kühne ‘vergaande maatregelen’ nodig. Tegelijk moet de economie wel kunnen blijven ‘functioneren’, voegt hij er in het Abendblatt aan toe.

Kühne is niet geheel ‘verzwitserd’. Hij is een grote sponsor, ‘op persoonlijke titel’, van de Hamburgse voetbalclub HSV en nog met grote regelmaat in Duitsland te zien. Met de Duitse politiek wil hij zich niet te veel bemoeien, zegt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement