Column – Samen tegen de hufters

oud en nieuw

Het is opmonterend als hoge bestuurders geen blad voor de mond nemen. Femke Halsema gaf ruiterlijk toe dat haar zoon ‘aan het klieren’ was, toen hij met een onbruikbaar gemaakt toneelpistool van z’n vader een verlaten woonboot in Amsterdam belaagde.

Een verre voorganger van Halsema, Gijs van Hall, betitelde de deelnemers aan het oproer in zijn stad in 1966 (1 dode: de bouwvakker Jan Weggelaar) als ‘schorriemorrie’. Dat is een al uit de zeventiende eeuw daterend Bargoens woord voor uitschot, gespuis, tuig. En afgelopen zondag sprak de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, in het programma Buitenhof zijn afschuw uit over de ‘verhuftering’ van de samenleving.

Remkes had het uiteraard over de gebeurtenissen rondom Oud en Nieuw. In zijn eigen stad was de jaarwisseling min of meer zonder incidenten verlopen. In Ede was een rouwstoet met vuurwerk belaagd door snotneuzen. In een flat in Arnhem legden jongetjes van twaalf en dertien jaar een vuurwerkbom op een bank in een flat, met noodlottig gevolg voor een vader en diens zoon. ‘Verhuftering’ – Remkes sprak het woord wel drie keer uit, op een toon die suggereerde dat hij zeker niet van plan was eindeloos kopjes thee met de daders en hun opvoeders te gaan drinken.

Ik ken Johan Remkes nog uit mijn studietijd in Groningen, toen hij er opgang maakte in de politiek. Hij reed op een motor, toen dit voertuig nog niet werd geassocieerd met motorbendes, drugssmokkel, moord en doodslag. Hij was, en is, een liberaal. De mens moet in vrijheid kunnen kiezen. Daar hangt echter een moreel prijskaartje aan, dat ik maar vertaal als: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Een recept dus tegen de verhuftering.

De liberaal zet in het belang van de ander kleine hekjes rondom de eigen vrijheid. De hufter denkt zich alles te kunnen veroorloven, zeker nu de politie door tekort aan menskracht en bergen onopgeloste dossiers de macht op straat is kwijtgeraakt aan schorriemorrie en tuig.

Laten we dit nieuwe jaar écht goed beginnen. Ouders: leg die smartphone eens opzij en let op je kroost. Hufters bij witwassende banken, corrupte douaniers betrokken bij de drugsdoorvoer in havens: kijk in de spiegel en aanschouw uw hufterigheid. En ja, dat vuurwerkverbod zal er eindelijk komen.

Column – Samen tegen de hufters | NT

Column – Samen tegen de hufters

oud en nieuw

Het is opmonterend als hoge bestuurders geen blad voor de mond nemen. Femke Halsema gaf ruiterlijk toe dat haar zoon ‘aan het klieren’ was, toen hij met een onbruikbaar gemaakt toneelpistool van z’n vader een verlaten woonboot in Amsterdam belaagde.

Een verre voorganger van Halsema, Gijs van Hall, betitelde de deelnemers aan het oproer in zijn stad in 1966 (1 dode: de bouwvakker Jan Weggelaar) als ‘schorriemorrie’. Dat is een al uit de zeventiende eeuw daterend Bargoens woord voor uitschot, gespuis, tuig. En afgelopen zondag sprak de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, in het programma Buitenhof zijn afschuw uit over de ‘verhuftering’ van de samenleving.

Remkes had het uiteraard over de gebeurtenissen rondom Oud en Nieuw. In zijn eigen stad was de jaarwisseling min of meer zonder incidenten verlopen. In Ede was een rouwstoet met vuurwerk belaagd door snotneuzen. In een flat in Arnhem legden jongetjes van twaalf en dertien jaar een vuurwerkbom op een bank in een flat, met noodlottig gevolg voor een vader en diens zoon. ‘Verhuftering’ – Remkes sprak het woord wel drie keer uit, op een toon die suggereerde dat hij zeker niet van plan was eindeloos kopjes thee met de daders en hun opvoeders te gaan drinken.

Ik ken Johan Remkes nog uit mijn studietijd in Groningen, toen hij er opgang maakte in de politiek. Hij reed op een motor, toen dit voertuig nog niet werd geassocieerd met motorbendes, drugssmokkel, moord en doodslag. Hij was, en is, een liberaal. De mens moet in vrijheid kunnen kiezen. Daar hangt echter een moreel prijskaartje aan, dat ik maar vertaal als: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Een recept dus tegen de verhuftering.

De liberaal zet in het belang van de ander kleine hekjes rondom de eigen vrijheid. De hufter denkt zich alles te kunnen veroorloven, zeker nu de politie door tekort aan menskracht en bergen onopgeloste dossiers de macht op straat is kwijtgeraakt aan schorriemorrie en tuig.

Laten we dit nieuwe jaar écht goed beginnen. Ouders: leg die smartphone eens opzij en let op je kroost. Hufters bij witwassende banken, corrupte douaniers betrokken bij de drugsdoorvoer in havens: kijk in de spiegel en aanschouw uw hufterigheid. En ja, dat vuurwerkverbod zal er eindelijk komen.