Zo moet de haven van Genua, toch al zwaar getroffen door infrastructurele problemen, erop rekenen dat zowel de import uit als de export naar de Volksrepubliek 20% zal krimpen. Dat treft complete transportketens in het goederenvervoer tussen beide landen.

Aan Chinese zijde heeft het coronavirus in de periode van het Nieuwjaar het werk van 40 tot 50% van de chauffeurs in de war gegooid. Ze konden op veel plaatsen niet meer komen of moesten zelf in quarantaine worden genomen. Grote havens konden steeds moeilijker worden bereikt. Gemiddeld daalde de beladingsgraad van een containerschip met 30%.

Ongebruikelijke maatregelen

Van de coronacrisis gaan uiteenlopende invloeden uit. Zo laat zich een verhoging van de brandstofprijzen voorzien. Trasportounito roept de Italiaanse overheid dan ook op ‘ongebruikelijke maatregelen’ te nemen. Daaronder zijn begrepen belastingmaatregelen, maar bijvoorbeeld ook tijdelijke versoepelingen in het arbeidsrecht.

De regio Milaan wordt het zwaarst getroffen. In delen van die regio is het openbare leven tot stilstand gekomen en zitten mogelijk besmette mensen thuis. Hier ook zijn de vier doden tot nu toe te betreuren.