Ergernis over reddingsplan Logistiek Park Moerdijk

stikstof

De provincie Noord-Brabant wil vier boerderijen buiten de provincie opkopen om zo de aanleg van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Dat plan stuit echter op weerstand van onder meer de provinciale en landelijke politiek.

Een deel van het gebied waar LPM moet komen.

De provincie Noord-Brabant is al jaren bezig om de aanleg van Logistiek Park Moerdijk (LPM) te realiseren. Het gaat om een bedrijvenpark van 142 hectare dat vooral bedoeld is voor logistieke ondernemingen. Het komt te liggen in de oksel van de snelwegen A16 en A17.

Na jaren van politieke besluitvorming en bezwaarprocedures leek er vorig jaar licht aan het einde van de tunnel. Echter, bij de Raad van State trok het provinciebestuur toch aan het kortste eind. Een nieuw probleem had zich aangediend: de stikstofuitstoot.

Compenseren

Door de coronacrisis lijken we het alweer bijna vergeten, maar door een inmiddels beruchte stikstofuitspraak van de Raad van State, gedaan in mei vorig jaar, moesten veel bouwprojecten stop worden gezet.

De uitstoot van stikstof die een bouwproject met zich meebracht, moest worden gecompenseerd. Zo niet, dan ging het project niet door. Dat gold ook voor Logistiek Park Moerdijk, vond de Raad van State in november vorig jaar.

Zes veehouderijen kopen

De provincie was vastbesloten om door te zetten met de komst van het bedrijvenpark en kreeg een half jaar de tijd om met een alternatief plan te komen. Dat plan is er nu. Noord-Brabant wil zes veehouderijen opkopen om zo stikstofruimte te creëren.

Van deze zes bedrijven liggen er echter maar twee in Brabant zelf. Twee andere liggen in Noord-Holland (Assendelft en Hippolytushoef), terwijl de overige twee in Zeeland (Kerkwerve) en Drenthe (Ruinerwold) liggen. En daar wringt de schoen.

De betreffende provinciebesturen hebben geen goed woord over voor de handelswijze van Noord-Brabant. Ze hebben het idee dat ze door het koopgedrag van Brabant, zelf minder mogelijkheden overhouden om stikstofuitstoot te compenseren voor eventuele toekomstige projecten, bijvoorbeeld voor woningbouw.

Zo vreest het Zeeuwse CU-Statenlid Lars Jacobusse dat de ruimte om in Kerkwerve huizen te bouwen, wordt beperkt door de Brabantse aankoop van de veehouderij in Kerkwerve. Ook in de andere betreffende provincies is irritatie en wordt gesproken over oncollegiaal gedrag, meldt Eindhovens Dagblad.

Landelijke politiek

Ook de landelijke politiek heeft zich inmiddels bemoeid met de zaak. De fracties van CDA, ChristenUnie en PvdA hebben vragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten.

De Kamerleden willen weten of Brabant inderdaad buiten de eigen provincie mag ‘stikstofwinkelen’. Tevens vragen ze aan Schouten of de minister ook vindt dat sprake is van ‘cowboygedrag’.

Excuses

Het Brabantse provinciebestuur heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan de collega’s van Noord-Holland, Zeeland en Drenthe. De communicatie over de aankoop van veehouderijen had beter gemoeten. Tegelijkertijd benadrukt Brabant dat dit mede komt door de zeer korte tijd die er was om met een alternatief plan te komen voor de aanleg van het bedrijvenpark.

Daarnaast geeft het provinciebestuur aan dat slechts 10% van de vrijgekomen stikstofruimte nodig is voor de aanleg van LPM en dat het agrarische bedrijven betrof die toch al te koop stonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ergernis over reddingsplan Logistiek Park Moerdijk | NT

Ergernis over reddingsplan Logistiek Park Moerdijk

stikstof

De provincie Noord-Brabant wil vier boerderijen buiten de provincie opkopen om zo de aanleg van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Dat plan stuit echter op weerstand van onder meer de provinciale en landelijke politiek.

Een deel van het gebied waar LPM moet komen.

De provincie Noord-Brabant is al jaren bezig om de aanleg van Logistiek Park Moerdijk (LPM) te realiseren. Het gaat om een bedrijvenpark van 142 hectare dat vooral bedoeld is voor logistieke ondernemingen. Het komt te liggen in de oksel van de snelwegen A16 en A17.

Na jaren van politieke besluitvorming en bezwaarprocedures leek er vorig jaar licht aan het einde van de tunnel. Echter, bij de Raad van State trok het provinciebestuur toch aan het kortste eind. Een nieuw probleem had zich aangediend: de stikstofuitstoot.

Compenseren

Door de coronacrisis lijken we het alweer bijna vergeten, maar door een inmiddels beruchte stikstofuitspraak van de Raad van State, gedaan in mei vorig jaar, moesten veel bouwprojecten stop worden gezet.

De uitstoot van stikstof die een bouwproject met zich meebracht, moest worden gecompenseerd. Zo niet, dan ging het project niet door. Dat gold ook voor Logistiek Park Moerdijk, vond de Raad van State in november vorig jaar.

Zes veehouderijen kopen

De provincie was vastbesloten om door te zetten met de komst van het bedrijvenpark en kreeg een half jaar de tijd om met een alternatief plan te komen. Dat plan is er nu. Noord-Brabant wil zes veehouderijen opkopen om zo stikstofruimte te creëren.

Van deze zes bedrijven liggen er echter maar twee in Brabant zelf. Twee andere liggen in Noord-Holland (Assendelft en Hippolytushoef), terwijl de overige twee in Zeeland (Kerkwerve) en Drenthe (Ruinerwold) liggen. En daar wringt de schoen.

De betreffende provinciebesturen hebben geen goed woord over voor de handelswijze van Noord-Brabant. Ze hebben het idee dat ze door het koopgedrag van Brabant, zelf minder mogelijkheden overhouden om stikstofuitstoot te compenseren voor eventuele toekomstige projecten, bijvoorbeeld voor woningbouw.

Zo vreest het Zeeuwse CU-Statenlid Lars Jacobusse dat de ruimte om in Kerkwerve huizen te bouwen, wordt beperkt door de Brabantse aankoop van de veehouderij in Kerkwerve. Ook in de andere betreffende provincies is irritatie en wordt gesproken over oncollegiaal gedrag, meldt Eindhovens Dagblad.

Landelijke politiek

Ook de landelijke politiek heeft zich inmiddels bemoeid met de zaak. De fracties van CDA, ChristenUnie en PvdA hebben vragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten.

De Kamerleden willen weten of Brabant inderdaad buiten de eigen provincie mag ‘stikstofwinkelen’. Tevens vragen ze aan Schouten of de minister ook vindt dat sprake is van ‘cowboygedrag’.

Excuses

Het Brabantse provinciebestuur heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan de collega’s van Noord-Holland, Zeeland en Drenthe. De communicatie over de aankoop van veehouderijen had beter gemoeten. Tegelijkertijd benadrukt Brabant dat dit mede komt door de zeer korte tijd die er was om met een alternatief plan te komen voor de aanleg van het bedrijvenpark.

Daarnaast geeft het provinciebestuur aan dat slechts 10% van de vrijgekomen stikstofruimte nodig is voor de aanleg van LPM en dat het agrarische bedrijven betrof die toch al te koop stonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement