De sorteer- en opslagmagazijnen van de online-winkel gingen na een uitspraak van de Franse rechtbank vijf weken geleden op slot, omdat onvoldoende maatregelen zouden zijn genomen om het personeel tegen het coronavirus te beschermen.

De sluiting was een vrijwillige stap van Amazon zelf, omdat het geen miljoenenboete wilde riskeren bij de distributie van goederen die door de uitspraak van de Franse rechter niet mochten worden afgehandeld. De zaak was aangespannen door de vakbond Union Syndicale Solidaires.

Alleen levensmiddelen, hygiëne-artikelen en medicijnen mochten nog door Amazon via de vrachtcentra worden verstuurd, totdat er een goede risico-analyse was gemaakt van de gezondheidssituatie in de dc’s in Frankrijk en aanvullende veiligheidsmaatregelen waren genomen. Op overtredingen stond een dwangsom van 1 miljoen euro.

Patstelling

De webwinkel ging tegen de uitspraak in beroep. Volgens Amazon waren er voldoende noodzakelijke beschermende maatregelen genomen, waaronder de aanschaf van anderhalf miljoen beschermende gezichtsmaskers en 27.000 liter aan handgel. Ook de beroepszaak werd door de Amerikanen verloren, waardoor een kostbare patstelling dreigde te ontstond.

Amazon had eerder deze maand nog aangekondigd tegen de laatste uitspraak in beroep te gaan bij de hoge raad, de hoogste appèl-instantie in Frankrijk. ‘Onze logistieke centra zijn veilig’, beklemtoonde de directie. Verder gaf de webwinkel vorige week aan voorlopig het slot op de dc’s te houden, ofschoon er ook op werd gewezen dat er deze week een nader besluit zou volgen. Details over het akkoord met de bonden en or zijn door de partijen nog niet vrijgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement