In april werden onder meer minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. De daling van de export van producten van Nederlandse makelij was groter dan die van de wederuitvoer. Verder was het volume van de import in april 8% kleiner dan een jaar eerder. Dit is de grootste krimp na oktober 2009. Bij de invoer ging het met name om minder transportmiddelen, machines en kleding.

Vertrouwen

Dat de omstandigheden momenteel minder zijn dan in april, komt volgens het CBS vooral doordat de krimp van de Duitse industriële productie veel groter was. Verder zijn ondernemers in Nederland, maar ook in Europa, in doorsnee minder te spreken over hun buitenlandse orderposities. Ook het vertrouwen van Europese ondernemers, in het bijzonder de Duitse zelfstandigen, was negatiever.

De export van goederen maakt ongeveer driekwart uit van de totale uitvoer. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement