Het apparaat meet de samenstelling van de lucht in de trailer. Zitten er illegalen in de trailer, dan detecteert de meter de kooldioxyde die zij uitademen. De ferry’s mogen naast de bemanning maximaal twaalf chauffeurs meenemen. Elke verstekeling betekent een extra passagier en komt Dart Line op een boete van enkele duizenden ponden te staan.

De ferrydienst heeft al andere middelen geprobeerd. Een hartslagmeter bleek te omslachtig en onbetrouwbaar. Hondenpatrouilles waren wel effectief, maar hadden hoge kosten als nadeel. Een röntgenscan zou een investering van enkele miljoenen betekenen. De kosten voor een CO2-meter bedragen slechts 700 pond (zo’n 2500 gulden).

Met de meter kunnen in een half uurtje alle exporttrailers – zo’n 150 per dag – enkele uren voor de afvaart van de boot worden gecontroleerd.