Buck-studie: mega-dc’s strijden om beschikbare ruimte

Logistiek

Bedrijven willen met hun distributiecentra zo graag dicht bij de consument zitten, onder meer door de toenemende invloed van e-commerce, dat er vooral bij grote steden een grote concurrentiestrijd ontstaat om de beperkte beschikbare vestigingsruimte. Dat schrijven de Nederlandse consultant Buck Consultants International en de Duitse branchegenoot Bulwiengesa in een white paper over de groei van mega-dc’s in Nederland, België en Duitsland.

De twee consultancybedrijven verwachten dat bedrijven bij de selectie van de ideale locatie voor hun dc’s in veel plaatsen water bij de wijn zullen moeten gaan doen. ‘De zoektocht naar een stabiele locatie voor de toekomst is een complexe onderneming waarvoor niet één klinkklare oplossing bestaat.’

28,9 miljoen vierkante meter

De mega-dc’s zijn in de drie onderzochte landen het afgelopen decennium als paddenstoelen uit de grond geschoten, constateren Buck en Bulwiengesa in hun white paper. In de onder de loep genomen periode, 2013-2019, telden de consultants 424 mega-dc’s van meer dan 40.000 vierkante meter die werden gebouwd of aangekondigd. Bij elkaar kwam er in het logistieke hart van Europa zodoende 28,9 miljoen vierkante meter aan warehouse-vloeroppervlak bij, aldus de onderzoekers. Duitsland spande de kroon met 285 nieuwe reuzen-dc’s, Nederland kreeg er 98 superwarehouses bij, België 41 stuks.

Lage rentetarieven

De laatste jaren accelereerde de aanwas van mega-dc’s nog verder: in 2018-2019 kwamen er 57% meer dc’s bij dan in 2015-2017. In Nederland was die extra toename zelfs 100%. De Europese economie floreerde voor de coronacrisis, constateren de consultants. Aziatische en Amerikaanse multinationals hadden behoefte aan Europese distributieoplossingen om aan de vraag van Europese klanten te kunnen voldoen, waarbij met name de groei van de e-commerce een belangrijke drijvende kracht was. Online aankopen vroegen om specifieke warehousing-oplossingen met faciliteiten voor verpakkingswerk en retourlogistiek. Verder maakten de lage rentetarieven het financieel aantrekkelijk om in warehouses te investeren.

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen was in de onderzochte periode de grootste trekpleister met alleen daar al 68 nieuwe mega-dc’s. Met een aanwas van 51 dc’s was ook Niedersachsen in trek. In Nederland was Noord-Brabant de populairste provincie met 34 nieuwe reuze-dc’s, gevolgd door Limburg en Zuid-Holland. In België was Antwerpen koploper met 12 nieuwe mega-dc’s.

DSV

De consultants hebben geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de nieuwe trend in de expeditie om logistieke panden van meer dan 100.000 vierkante meter te bouwen. De Deense expediteur DSV bouwt momenteel in Horsens (Jutland) voor 270 miljoen euro het grootste dc van Europa met een oppervlakte van 200.000 tot 269.000 vierkante meter. Daarnaast wordt nog eens 50.000 vierkante voor crossdocking gereserveerd. Volgens DSV past het XXL-centrum in de strategie van grote expediteurs om distributie van alle modaliteiten te concentreren in grote centra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Buck-studie: mega-dc’s strijden om beschikbare ruimte | NT

Buck-studie: mega-dc’s strijden om beschikbare ruimte

Logistiek

Bedrijven willen met hun distributiecentra zo graag dicht bij de consument zitten, onder meer door de toenemende invloed van e-commerce, dat er vooral bij grote steden een grote concurrentiestrijd ontstaat om de beperkte beschikbare vestigingsruimte. Dat schrijven de Nederlandse consultant Buck Consultants International en de Duitse branchegenoot Bulwiengesa in een white paper over de groei van mega-dc’s in Nederland, België en Duitsland.

De twee consultancybedrijven verwachten dat bedrijven bij de selectie van de ideale locatie voor hun dc’s in veel plaatsen water bij de wijn zullen moeten gaan doen. ‘De zoektocht naar een stabiele locatie voor de toekomst is een complexe onderneming waarvoor niet één klinkklare oplossing bestaat.’

28,9 miljoen vierkante meter

De mega-dc’s zijn in de drie onderzochte landen het afgelopen decennium als paddenstoelen uit de grond geschoten, constateren Buck en Bulwiengesa in hun white paper. In de onder de loep genomen periode, 2013-2019, telden de consultants 424 mega-dc’s van meer dan 40.000 vierkante meter die werden gebouwd of aangekondigd. Bij elkaar kwam er in het logistieke hart van Europa zodoende 28,9 miljoen vierkante meter aan warehouse-vloeroppervlak bij, aldus de onderzoekers. Duitsland spande de kroon met 285 nieuwe reuzen-dc’s, Nederland kreeg er 98 superwarehouses bij, België 41 stuks.

Lage rentetarieven

De laatste jaren accelereerde de aanwas van mega-dc’s nog verder: in 2018-2019 kwamen er 57% meer dc’s bij dan in 2015-2017. In Nederland was die extra toename zelfs 100%. De Europese economie floreerde voor de coronacrisis, constateren de consultants. Aziatische en Amerikaanse multinationals hadden behoefte aan Europese distributieoplossingen om aan de vraag van Europese klanten te kunnen voldoen, waarbij met name de groei van de e-commerce een belangrijke drijvende kracht was. Online aankopen vroegen om specifieke warehousing-oplossingen met faciliteiten voor verpakkingswerk en retourlogistiek. Verder maakten de lage rentetarieven het financieel aantrekkelijk om in warehouses te investeren.

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen was in de onderzochte periode de grootste trekpleister met alleen daar al 68 nieuwe mega-dc’s. Met een aanwas van 51 dc’s was ook Niedersachsen in trek. In Nederland was Noord-Brabant de populairste provincie met 34 nieuwe reuze-dc’s, gevolgd door Limburg en Zuid-Holland. In België was Antwerpen koploper met 12 nieuwe mega-dc’s.

DSV

De consultants hebben geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de nieuwe trend in de expeditie om logistieke panden van meer dan 100.000 vierkante meter te bouwen. De Deense expediteur DSV bouwt momenteel in Horsens (Jutland) voor 270 miljoen euro het grootste dc van Europa met een oppervlakte van 200.000 tot 269.000 vierkante meter. Daarnaast wordt nog eens 50.000 vierkante voor crossdocking gereserveerd. Volgens DSV past het XXL-centrum in de strategie van grote expediteurs om distributie van alle modaliteiten te concentreren in grote centra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement