De export van aardolieproducten en transportmiddelen viel andermaal fors lager uit. Het volume van de import was in september 1 procent groter dan een jaar terug. De export van goederen maakt ongeveer driekwart uit van de totale export.

Exportradar

Volgens de zogeheten Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de uitvoer in november minder ongunstig dan in september. Dat komt vooral door de minder sterke krimp van de Duitse industrie. Ook het vertrouwen van Duitse en Europese industriële ondernemers verbeterde opnieuw.

In de Exportradar wordt onder meer gekeken naar de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. Een verbetering van de omstandigheden betekent volgens het CBS niet per se een hogere groei van de export.