De moderne techniek staat voor niets, maar dit was nou ook weer niet de bedoeling, zullen de gadgetfans gedacht hebben. Popster Billie Eilish probeerde het gemis van hun Las Vegas-­trip te verzachten door de CES-fans te trakteren op een online optreden. Maar de grootste troost zal toch geweest zijn dat het als vanouds splinternieuwe snufjes regende, al was het dit keer dan virtueel. De organisatoren strooiden zo enthousiast met ‘CES 2021 Innovation Awards’ dat de gelukkige winnaars überhaupt niet samen op een podium hadden gepast, zelfs niet als er een anderhalve-millimeter-regel in acht was genomen.

In de categorie ‘Vehicle intelligence and self-driving technology’ waren het niet louter consumentenelektronica die in de prijzen vielen. Twee Californische ontwikkelaars van zelfrijdende vrachtwagens werden op het schild gehesen: PlusDrive en Kodiak Robotics. Zeker niet louter luchtfietserij dus, die CES, want onlangs werd bekend dat China de PlusDrive-techniek heeft gecertificeerd. De Chinese truckbouwer FAW gaat dit jaar een ‘intelligente vrachtwagen’ in massaproductie nemen die wordt voorzien van een noest kloppend PlusDrive-hart.

De ‘Mayflower’ werd op de CES eveneens gelauwerd, het autonoom varende schip dat volgens de jury ‘de weg baant voor duurzamere bevoorradingsketens’. Ook DriveUauto werd in het zonnetje gezet: apparatuur waarmee je voertuigen op afstand kan besturen. Transportdirecteuren hoeven straks nooit meer te klagen over incompetente chauffeurs, ze kunnen vanachter hun bureau gewoon zelf het stuur overnemen. Het is duidelijk: als het aan de CES ligt, wordt de arbeider overbodig. Wellicht met het oog daarop presenteerde de beurs voor thuiszitters de troostrijke ‘Moflin’, een bol wol met oogjes waarin volgens de makers een ‘Artificial Intelligence huisdierrobot’ schuilgaat ‘met emotionele vermogens die zich net zo ontwikkelen als bij levende dieren’. In de keuken hebben we volgens de CES straks de ‘Coldsnap’ staan, een à la Nespresso met cups werkende machine waarmee je dag in dag uit zelf softijs kunt tappen.