Dat stelde Peter de Jong, bestuursvoorzitter van Brocacef Groep woensdagavond in het praatprogramma OP1. Al eerder had de topman van in het Farma-magazine zijn onvrede geuit over het trage verloop van de vaccinatie en zegt  hij dat het kabinet er op het gebied van de vaccin-distributie ‘een puinhoop’ van maakt.

Grootste fout

De grootste fout die zorgminister Hugo de Jonge volgens de specialist maakt, is de vaccinatie overlaten aan het RIVM en GGD. ‘Dan gaat het natuurlijk helemaal mis. Die wetenschappers zijn niet ingesteld op efficiëntie, op logistieke oplossingen en maken geen gebruik van bestaande logistieke kanalen en experts. Laat het over aan de farmaceutische bedrijven die dit werk dagelijks doen’, onderstreept hij en wijst erop dat Brocaref dit desnoods ‘tegen of onder de kostprijs wil verrichten om de Nederlandse maatschappij zo snel mogelijk weer open te krijgen.

Geweigerd

De Brocaref-topman zegt dat hij al vorig jaar zijn diensten en logistieke expertise in het landelijk vervoer van medicijnen aan het aan het ministerie van Volksgezondheid heeft aangeboden, maar dat werd geweigerd zonder daarvoor een reden te geven. ‘Eigenlijk hadden we als het aan ons gelegen had al vorig jaar kunnen beginnen met vaccinaties bij de huisartsen. Dat was mogelijk geweest’, zegt hij.

De Jong wijst er verder op dat er in Nederland meer bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in vervoer. Hij roept dan ook op tot samenwerking. ‘Wij zijn slechts een radertje, maar samen kunnen wij het vaccin snel, goedkoop en met de nodige zorg distribueren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement