Van de 91 gerealiseerd projecten waren er dertien afkomstig uit het VK, meldt algemeen directeur Remco Buurman van NDL/HIDC. Normaliter staan de Noord-Amerikaanse bedrijven bovenaan de lijst van investeerders.

‘Vanaf oktober stond de telefoon bij ons roodgloeiend vanwege de brexit. Veel Britse bedrijven zijn op zoek gegaan naar een magazijn in Nederland om hun klanten op het vasteland in Europa goed te kunnen blijven bedienen. We zijn veel van deze bedrijven aan het helpen een goede oplossing in Nederland te vinden.’ Ook in het begin van dit jaar zijn er al weer een groot aantal Britse aanvragen voor ondersteuning binnengekomen, voegt hij eraan toe.

Covid-19

NDL wist in 2020 met de 91 projecten bijna hetzelfde aantal investeringsprojecten voor buitenlandse bedrijven te begeleiden als in 2019 (94). Het gaat daarbij om een investeringsbedrag van 76 miljoen euro die op termijn naar verwachting zo’n 900 banen zullen opleveren.

Volgens Buurman heeft zijn bureau ondanks COVID-19 in 2020 ‘een erg goed resultaat weten te realiseren’. Hij wijst er op dat door de mondiale economische onzekerheid en reisbeperkingen wel verschillende grotere investeringsprojecten zijn uitgesteld, ‘maar de uitbesteding bij Nederlandse logistieke dienstverleners liep ondanks die onzekerheid en beperkingen wél gewoon door’. Vooral in het vierde kwartaal van vorig jaar trok de vraag sterk aan en dat heeft er volgens Buurman ‘voor gezorgd dat de vooruitzichten voor komende periode goed blijven’.

Stikstofproblematiek

Hoewel de resultaten in 2020 goed zijn gebleven heeft NDL/HIDC ‘wel zorgen over de concurrentiekracht van Nederland om logistieke investeringen aan te trekken’. Er wordt onder meer gewezen op de stiktofproblematiek waardoor ‘de toch al beperkte beschikbaarheid van grond verder in de knel’ komt.

‘Onze buurlanden profiteren van de schaarste en kosten van geschikte kavels in Nederland. Bovendien zijn zij ook steeds concurrerender op andere aspecten van het vestigingsklimaat, zoals kosten en beschikbaarheid van arbeid en fiscale regelgeving.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement