Vorig jaar nam de omzet van exporteurs met gemiddeld 5% af. Voordat de coronapandemie uitbrak rekende de sector nog op een groei van 8%, maar dat moesten ze bijstellen toen de wereldhandel in eerste instantie stil kwam te liggen. Ondanks een vlot herstel, was er veel minder capaciteit voor luchtvracht en stegen de kosten voor zeevracht ook aanzienlijk. Een derde van de bedrijven wist overigens de omzet te laten groeien vorig jaar, onder meer door de coronacrisis die meer vraag naar bepaalde producten opleverde.

Directeur Bart jan Koopman van evofenedex benadrukt dat er nog wel de nodige onzekerheid in de markt zit. ‘Het is nog onduidelijk hoe groot de structurele schade en de onvermijdelijke faillissementsgolf zullen zijn als de overheidssteun wordt losgelaten.’ Het is wat de ondernemersvereniging betreft dus cruciaal om exporteurs te ondersteunen als zij hun bedrijf weer doorstarten.

Eurozone

Het grootste deel van de omzet van Nederlandse exporteurs, ruim twee derde, behalen ze in de eurozone. Daar ziet driekwart van de exporteurs de komende tien jaar dan ook de meeste kansen. Duitsland is de grootste handelspartner, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar betraden veel minder exporteurs (31% om 41%) nieuwe markten dan in 2019. Ook dit jaar neemt dat vermoedelijk af. Ruim een kwart van de bedrijven heeft plannen in die richting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement