Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE. Het totale beleggingsvolume bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 2,1 miljard euro. Daarvan ging 37% naar logistiek vastgoed, terwijl het volume in de kantorenmarkt 29% bedroeg en 25% naar woningen ging. Het kwartaalvolume daalde wel fors ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (-44%).

Het volume voor logistiek vastgoed piekte door de recente verkoop van het Zalando-distributiecentrum in Bleiswijk. Dit is het grootste e-fulfillment center van Nederland en met een oppervlakte van ruim 140.000 vierkante meter. De verkoop van het dc was het de grootste single asset deal ooit in logistiek vastgoed, goed voor ruim een kwart van het totale logistieke beleggingsvolume.

Opgeschud

De verhoudingen tussen de verschillende vastgoedsectoren zijn het afgelopen kwartaal flink opgeschud. CBRE noemt als oorzaken hiervoor onder meer de verhoging van de overdrachtsbelasting in de woningmarkt en de piek in logistiek. In de kantorensector – waar het over het algemeen nog altijd erg rustig is – vond een aantal grote portefeuilletransacties plaats, goed voor bijna een derde van het totale beleggingsvolume in kantoren.

Hoe de vastgoedbeleggingen in het volgende kwartaal uitpakken, is volgens CBRE nog even afwachten. Logistiek blijft goed presteren, maar in de woning- en kantorensector zal het voorlopig rustig blijven, zegt de adviseur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding