Het resultaat voor belastingen maakte met 373,3 miljoen euro zelfs een sprong van 134% vergeleken met dezelfde periode in het coronajaar 2020. Zelfs afgezet tegen het eerste kwartaal van 2019 was de financiële prestatie van K+N indrukwekkend. Destijds sloot de netwerkexpediteur het eerste kwartaal af met een ebit van 218,7 miljoen euro op een omzet van 4,7 miljard euro.

Topman Detlef Trefzger van K+N noemt de recordwinst het resultaat van het besluit, ruim een jaar geleden, om de ingezette bedrijfsstrategie gewoon voort te zetten ondanks de coronacrisis. ‘Dat bleek achteraf de juiste beslissing’, stelt hij. ‘De vraag naar hoogwaardige logistiek heeft zich vorig jaar snel hersteld in een overspannen markt’ en daar plukt de expediteur nu de financiële vruchten van, aldus Trefzger. ‘We verwachten voor de rest van het jaar verder een uitdagende marktomgeving’, voegt hij eraan toe.

Luchtvracht

De expediteur wist in het eerste kwartaal van dit jaar onder meer het sterke winstherstel in de containervaart en het luchtvrachtvervoer te continueren door het grote tekort aan beschikbare capaciteit binnen de twee modaliteiten. Het containervolume nam met 2% op 1,1 miljoen teu nauwelijks toe (onder meer door de sterke teruggang in de recyclingtransporten), maar het resultaat eindigde op 186 miljoen euro bij een omzet van 2,2 miljard euro op een nieuw recordniveau. Het verkochte volume in de luchtvracht steeg met 16,4% naar 433.000 ton over het eerste kwartaal wat voor een omzet van 1,53 miljard euro zorgde en een resultaat voor belastingen van 147,4 miljoen euro.

Het wegvervoer van K+N zag de omzet met 786 miljoen euro stagneren op het niveau van 2020. Qua resultaat was er echter sprake van een sterk winstherstel. Zo steeg het ebit met 41% naar 21,7 miljoen euro. Door de verkoop van een deel van de Britse contractlogistiek vorig jaar nam de omzet met 9,3% af naar bijna 1 miljard euro, maar de desinvestering zorgde wel voor een sterke winstherstel (123,5%) bij de divisie naar 34,3 miljoen euro. Behalve de verkoop van de Britse activiteiten leverden de gestegen  inkomsten uit pharma en e-commerce een bijdrage aan de betere winstcijfers bij de werkmaatschappij. Verder wist K+N recent in de contractlogistiek een samenwerking op te zetten met met Jointown, een van de grootste particuliere distributeur van farmaceutica in China.