Ierland bezorgd over aanpassingen brexitprotocol Noord-Ierland

Herziening op de loer

Ierland maakt zich steeds meer zorgen dat de Britse premier Boris Johnson brexitafspraken rond Noord-Ierland wil aanpassen. De Ierse radio- en tv-omroep RTE meldde maandag dat Londen de afspraken niet houdbaar vindt, waarmee een herziening op de loer ligt.

Sinds het voltooien van de brexit zijn de banden tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk verzuurd. Vooral vanwege passages in de scheidingsdocumenten die gaan over de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Controles en tarieven

Nadat het Verenigd Koninkrijk begin dit jaar uit de interne Europese markt stapte, werden controles en tarieven ingevoerd op sommige goederen die van het vasteland van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gingen. Dit omdat Noord-Ierland wel een fysieke grens heeft met Ierland en daarmee de EU. Johnson had echter beloofd dat er na de brexit geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou komen en dat de handel tussen de provincie en de rest van het Verenigd Koninkrijk onbelemmerd zou worden voortgezet.

Londen besloot eerder eenzijdig het invoeren van controles op goederen die van Britse bodem naar Noord-Ierland worden verscheept uit te stellen tot 1 oktober. Er was afgesproken dat daarmee op 1 april zou worden begonnen. Met het verlengen van de respijtperiode schenden de Britten afspraken uit de scheidingsovereenkomst. Daarop kondigde de EU juridisch stappen aan.

Dublin maakt zich nu zorgen dat Londen het protocol volledig wil herschrijven en zich niet beperkt tot het bieden van flexibiliteit tijdens de lopende technische besprekingen met de Europese Commissie, aldus RTE. De Britse brexitonderhandelaar David Frost zei recent nog dat het Noord-Ierse Protocol op lange termijn niet houdbaar zou zijn.

Groot-Brittannië zou nu willen voorstellen om vanaf oktober in vier fasen nieuwe grenscontroles aan de Ierse Zee in te voeren op voedingsmiddelen, meldde de BBC. De Britse staatsomroep verwees daarbij naar een document dat Londen heeft gedeeld met de Europese Unie over de uitvoering van de brexitdeal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ierland bezorgd over aanpassingen brexitprotocol Noord-Ierland | NT

Ierland bezorgd over aanpassingen brexitprotocol Noord-Ierland

Herziening op de loer

Ierland maakt zich steeds meer zorgen dat de Britse premier Boris Johnson brexitafspraken rond Noord-Ierland wil aanpassen. De Ierse radio- en tv-omroep RTE meldde maandag dat Londen de afspraken niet houdbaar vindt, waarmee een herziening op de loer ligt.

Sinds het voltooien van de brexit zijn de banden tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk verzuurd. Vooral vanwege passages in de scheidingsdocumenten die gaan over de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Controles en tarieven

Nadat het Verenigd Koninkrijk begin dit jaar uit de interne Europese markt stapte, werden controles en tarieven ingevoerd op sommige goederen die van het vasteland van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gingen. Dit omdat Noord-Ierland wel een fysieke grens heeft met Ierland en daarmee de EU. Johnson had echter beloofd dat er na de brexit geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou komen en dat de handel tussen de provincie en de rest van het Verenigd Koninkrijk onbelemmerd zou worden voortgezet.

Londen besloot eerder eenzijdig het invoeren van controles op goederen die van Britse bodem naar Noord-Ierland worden verscheept uit te stellen tot 1 oktober. Er was afgesproken dat daarmee op 1 april zou worden begonnen. Met het verlengen van de respijtperiode schenden de Britten afspraken uit de scheidingsovereenkomst. Daarop kondigde de EU juridisch stappen aan.

Dublin maakt zich nu zorgen dat Londen het protocol volledig wil herschrijven en zich niet beperkt tot het bieden van flexibiliteit tijdens de lopende technische besprekingen met de Europese Commissie, aldus RTE. De Britse brexitonderhandelaar David Frost zei recent nog dat het Noord-Ierse Protocol op lange termijn niet houdbaar zou zijn.

Groot-Brittannië zou nu willen voorstellen om vanaf oktober in vier fasen nieuwe grenscontroles aan de Ierse Zee in te voeren op voedingsmiddelen, meldde de BBC. De Britse staatsomroep verwees daarbij naar een document dat Londen heeft gedeeld met de Europese Unie over de uitvoering van de brexitdeal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement