De ‘outlook’ werd maandag gepresenteerd bij de opening van de ITF Summit, een jaarlijkse ontmoeting van transportministers die vanwege het coronavirus dit keer digitaal wordt gehouden en die nog tot volgende week vrijdag duurt. Bij de opening logden onder anderen Pete Buttigieg, de Amerikaanse transportminister, en Adina Vălean, de Europese transportcommissaris, in als hoofdgasten.

Harde noten

De politici hebben harde noten te kraken, want al die extra transportactiviteit (2,6 keer meer vrachtvervoer in 2050, 2,3 keer meer passagiersverkeer) zal de uitstoot van het verkeer met 16% doen stijgen, en daarin zijn alle tot nu toe geïmplementeerde klimaatmaatregelen meegerekend. ‘Alle emissiereducties die momenteel verwacht worden, zullen meer dan geneutraliseerd worden door de toenemende vraag naar transport’, aldus het ITF.

Met de ‘juiste politiek’ is het evenwel nog mogelijk om in de periode 2015-2050 bijna 70% van de CO2-uitstoot af te halen, waardoor de klimaatdoelen dan toch nog gehaald zouden worden, zo blijft er volgens het ITF ruimte voor optimisme. De aarde zou er volgens de transportorganisatie onder meer voordeel uit kunnen halen als de maatschappij ‘positieve gedragsveranderingen die zijn veroorzaakt door de pandemie’ ook na de coronacrisis in stand zou kunnen houden. De herstelperiode na de crisis is een unieke kans om economische ontwikkeling en vergroening hand in hand te laten gaan, aldus het ITF.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding