De groei aan inkomsten van de logistiek dienstverlener, die dit jaar 150 jaar bestaat, kwam geheel voor rekening van de healthcare-activiteiten en de boekendistributie. Deze laatste kernactiviteit was met 65 miljoen euro (plus 5 miljoen euro) goed was voor 60% van de totale omzet van CB in 2020.

De directie van CB spreekt in het jaarverslag van een goed resultaat waarbij het aandeel e-commercebestellingen ‘exponentieel’ steeg door de crisis. Daarnaast was er een eenmalige bijzondere bate van bijna 1 miljoen euro als gevolg van de inbreng van de klantenportefeuille door CB in dochterbedrijf CB Healthcare. Door de sterke winststijging vorig jaar nam het groepsvermogen met meer dan 20% toe naar 58 miljoen euro.

Mondkapjes

CB zag vorig jaar ook de educatieve markt en de wetenschappelijke markt (+3,5%) weer groeien. ‘Er werd in 2020 meer gelezen, maar CB heeft ook een aantal nieuwe educatieve en wetenschappelijke uitgeverijen geacquireerd’, aldus de directie. Bij print-on-demand was er sprake van een afname van de omzet (-0,5 miljoen euro) naar 1,6 miljoen euro.

CB groeide vooral sterk in de healthcare logistiek (+239%). CB Healthcare, waarin PostNL een minderheidsbelang van 40% bezit, zag de omzet stijgen van 2,9 miljoen euro naar 11,5 miljoen euro in 2020. ‘Corona zorgde voor een nieuwe vraag: het ondersteunen van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen vanuit het magazijn in Vianen. In korte tijd heeft CB samen met opdrachtgever en partners de goederenstromen van mondkapjes, handschoenen, schorten en andere beschermingsmiddelen voor zorgverleners ingericht, verzorgd en uitgebouwd.’

Herstel

Volgens de CB-directie zal 2021 in het teken staan van herstel van de gevolgen van de coronapandemie. ‘Boeken hebben ondanks dat de weg naar de consument gevonden via online kanalen waardoor de afzet van boeken grotendeels intact is gebleven.’ De komende jaren staan voor CB in het teken van verdere groei in de educatieve en wetenschappelijke markt, de ontwikkeling van de audioboekdistributie en de groei in Print on demand. CB Healthcare zet in op een continuering in groei van zowel Hulpmiddelbezorgd.nl als de leverancierslogistiek.