De ondernemingsraad is begin deze maand geïnformeerd over de sluiting van het kantoor en dc in Best, daarna werden alle medewerkers van het dc op de hoogte gesteld. Volgens de supermarktketen is het warehouse ‘niet toekomstbestendig’.

Wat daar precies mee bedoeld wordt is onduidelijk. ‘Die vraag kan ik niet beantwoorden’, zegt de woordvoerder van het bedrijf na aandringen. Ook de Ondernemingsraad wil geen toelichting geven, die verwijst naar de woordvoerder van Aldi.

Belevering winkels

De winkels van de discounter die tot nu toe vanuit het Brabantse Best zijn beleverd, krijgen hun goederen na de sluiting van het dc vanuit de distributiecentra in Roosendaal, Roermond en Culemborg aangeleverd. Hier werken in totaal 850 mensen, zij behouden hun baan. Aldi wil samen met de vakbonden een sociaal plan opstellen, om het personeel dat werkeloos raakt, ‘optimaal te begeleiden’.

In de zomer van 2020 maakte Aldi ook al bekend het distributiecentrum in Zaandam in 2021 te gaan sluiten. Ook dit warehouse was niet ‘toekomstbestendig’. 125 medewerkers verliezen hierdoor hun baan.

‘Hoewel het naar de consumenten toe één Aldi is, bestaat Aldi eigenlijk uit meerdere BV’s’, legt vakbondsbestuurder Lilian Bakhuizen van FNV uit. ‘Dat is regiogebonden en ze hebben allemaal een eigen hoofdkantoor en beleveren eigen winkels. We moeten nog met Aldi in gesprek over de sluiting van het warehouse in Best. Ik weet dus nog niet of het echt noodzaak is. Maar ik kan me voorstellen dat het hanteren van verschillende warehouses, directeuren en medewerkers geen goedkope constructie is. Het is efficiënter om de regio’s groter te maken.’

Ook de distributiecentra in Groenlo en Ommen staat op de nominatie om gesloten te worden. Dit personeel verhuist echter naar een warehouse in Deventer dat momenteel in aanbouw is. Het pand is 42.000 vierkante meter groot en moet eind 2021 operationeel zijn. ‘Alle medewerkers uit Groenlo en Ommen mogen mee naar Deventer. Niet al het personeel wil dit echter vanwege de afstand.’

Marktaandeel

Ondanks de coronacrisis waarbij meer gekocht werd in supermarkten, verloor Aldi in 2020 terrein. Het marktaandeel zakte van 6,1 in 2018 naar 5,9 in 2019 en 5,5 in 2020. Dat terwijl het marktaandeel van concurrenten als Jumbo en Albert Heijn juist steeg. Het marktaandeel van Lidl bleef de laatste twee jaar gelijk.

De meeste groei bij die supermarkten komt van online verkoop. Aldi heeft echter alleen fysieke winkels.