Onder de ondertekenaars zijn onder meer metaalverwerkers, spuitgieters, bakkers, meubelmakers, drukkers, slagers en bloemisten. Zij vertegenwoordigen 45.000 bedrijven met 500.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 165 miljard euro. Ook Milieudefensie is een van de ondertekenaars.

Volgens de briefschrijvers bestaat de zware industrie in Nederland uit een dozijn bedrijven in de staalsector, chemie en olieraffinaderijen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor bijna een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot. ‘Door talloze vrijstellingen betalen deze bedrijven niet alleen nauwelijks energiebelastingen, maar ze dragen ook amper bij aan het vullen van de subsidiepot voor vergroening van de industrie’, aldus Milieudefensie.

Daarbij hebben veel mkb’ers in die sectoren niet of nauwelijks voordeel van subsidieregelingen die vooral bedoeld zijn voor CO2-opslag en waterstoftechnieken waarvan de zware industrie profiteert. ‘Het mkb betaalt dus voor iets waar ze zelf niets aan hebben’, zo klinkt het. “Daarmee is de rekening van de energietransitie de afgelopen jaren eenzijdig bij mkb-ondernemers gelegd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding