Palletindustrie waarschuwt voor prijsstijgingen

Schaarste

Nog nooit was de prijs van hout wereldwijd zo hoog als op dit moment en het einde is nog niet in zicht. De branchevereniging voor de palletindustrie EPV waarschuwt voor prijsstijgingen.

euro pallets epal

Volgens de EPV haalt op dit moment vooral de internationale bouwsector veel hout dat doorgaans bestemd is voor de pallets en kisten uit de Europese markt. Vooral de bouwsector in de Verenigde Staten slokt veel Europees hout op. Prijzen die daar, maar bijvoorbeeld ook in China, betaald worden voor vurenhout liggen fors hoger dan de prijzen die in Nederland betaald worden voor hetzelfde hout, stelt de EPV.

Doorgaans gebruikt de bouwsector andere delen van een stam dan de delen die verwerkt worden tot houten pallets en kisten. Maar een nieuwe techniek die prefab bouwen met hout mogelijk maakt, vraagt nu ook massaal om deze stamdelen.

De situatie zal voorlopig niet verbeteren, zo waarschuwt de EPV. ‘Willen we in Europa en in Nederland de houtleveranties kunnen blijven garanderen, dan zullen we mee moeten in de prijsstijgingen, strategisch moeten inkopen en blijven inzetten op hergebruik.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Palletindustrie waarschuwt voor prijsstijgingen | NT

Palletindustrie waarschuwt voor prijsstijgingen

Schaarste

Nog nooit was de prijs van hout wereldwijd zo hoog als op dit moment en het einde is nog niet in zicht. De branchevereniging voor de palletindustrie EPV waarschuwt voor prijsstijgingen.

euro pallets epal

Volgens de EPV haalt op dit moment vooral de internationale bouwsector veel hout dat doorgaans bestemd is voor de pallets en kisten uit de Europese markt. Vooral de bouwsector in de Verenigde Staten slokt veel Europees hout op. Prijzen die daar, maar bijvoorbeeld ook in China, betaald worden voor vurenhout liggen fors hoger dan de prijzen die in Nederland betaald worden voor hetzelfde hout, stelt de EPV.

Doorgaans gebruikt de bouwsector andere delen van een stam dan de delen die verwerkt worden tot houten pallets en kisten. Maar een nieuwe techniek die prefab bouwen met hout mogelijk maakt, vraagt nu ook massaal om deze stamdelen.

De situatie zal voorlopig niet verbeteren, zo waarschuwt de EPV. ‘Willen we in Europa en in Nederland de houtleveranties kunnen blijven garanderen, dan zullen we mee moeten in de prijsstijgingen, strategisch moeten inkopen en blijven inzetten op hergebruik.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement