DSV is het eerste bedrijf dat bekend heeft gemaakt zich te vestigen op het Logistiek Park Moerdijk. Het mega-dc komt op een perceel van in totaal ruim 34 hectare. Naast de bouw van het warehouse, zegt de woordvoerder van DSV dat er onder andere ook parkeerplaatsen en toegangswegen worden aangelegd.

Uitbreiding

DSV is een bekende in Moerdijk met al twee vestigingen op het haven- en industrieterrein. Volgens DSV is het niet zo dat deze vestigingen verdwijnen nu de komst van het immens grote warehouse rond is. Het warehouse vormt een uitbreiding van het DSV-imperium.

Kees Verweij van Buck Consultants International verklaart de keuze voor een grote uitbreiding in Moerdijk. ‘De link tussen de zeehaven en het achterland is belangrijk voor DSV. Ook ligt Moerdijk vrij centraal in Nederland, waardoor de ligging ook handig is voor nationale distributie.’

DSV kiest voor het mega-dc om ‘meerdere klanten te kunnen bedienen op eenzelfde locatie’. Het is volgens de woordvoerder nog niet bekend hoe het warehouse verder wordt ingericht en welk soort value added logistics deel uit gaan maken van het warehouse. ‘Dat is afhankelijk van specificaties van de klanten.’

Directeur van Port of Moerdijk Ferdinand van den Oever: ‘Op dit moment wordt de grond bouwrijp gemaakt en werken we achter de schermen aan zaken als vergunningen, organiseren van de nutsvoorzieningen, het ontwerpen van de interne baan en communicatie met de omgeving.’

Grootste distributiecentrum van Europa

Hoeveel geld er met de bouw van het warehouse gemoeid is, wil de woordvoerder van DSV niet zeggen. In de zomer van 2020 maakte DSV echter bekend dat er een nieuwe warehouse gebouwd werd van 200.000 tot 269.000 vierkante meter in het Deense Horsens (Jutland). Met die bouw is zo’n 270 miljoen euro gemoeid. Goederen uit de lucht-en zeevrachtexpeditie, landvervoer en contractlogistiek zijn in dit warehouse onder één dak terechtgekomen.

De woordvoerder laat weten dat op deze locatie alleen contractlogistiek annex warehousing met value added logistics komt, passend bij de specifieke klantwensen.

Vooruitziende blik

Vorig jaar zei de directeur van Port of Moerdijk Ferdinand van den Oever al contact te hebben met bedrijven die warehouses van 200.000 vierkante meter of meer wilden bouwen op het Logistiek Park.  Zo was Van den Oever in onderhandeling met twee partijen, ‘die elk in hun eentje een complete fase kunnen vullen. En een derde fase kan door twee andere bedrijven ingevuld worden, zoals het er nu naar uit ziet.’

En een vijfde mogelijke gebruiker had zich vorig jaar ook al gemeld. Toentertijd kon Van den Oever nog geen namen noemen, maar Van den Oever gaf al wel aan dat ‘het geen geheim is dat Moerdijk en DSV een goede band met elkaar hebben.

Foto: Martensmultimedia.nl

Lees ook: ‘Moerdijk krijgt echt reusachtige dc’s, maar geen e-commerce’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement