Van maandag 21 juni tot en met vrijdag 25 juni organiseert Nieuwsblad Transport het Multimodaal Online 2021 event. Van dinsdag tot en met donderdag komen alle modaliteiten aan bod tijdens zes talkshows en vijf een-op-een interviews. Met als overkoepelend thema ‘verduurzaming’ duiken we met maar liefst 45 sprekers in de actualiteiten van dit moment.

Modal shift

Gaat wegtransport naar elektrisch, lng of toch waterstof? Waar kan de shortsea verduurzamen en hoe kan de modal shift naar deze modaliteit meer gestimuleerd worden? Waarom duurt het zo lang voor de brandstof in de luchtvracht duurzamer wordt en hoe kan Nederland nog beter profiteren van spoorverbindingen?

Tijdens de talkshow over binnenvaart spreken onder meer Wouter Groen van NextLogic en Femke Brenninkmeijer van NPRC over hoe digitalisering bij kan dragen aan efficiënte en duurzame transport richting het achterland. Er wordt al tijden gesproken over het delen van data om transport efficiënt te maken, maar het blijft lastig om de systemen op elkaar aan te sluiten. Brenninkmeijer: ‘Aan de techniek ligt het niet, die is er. Het is nu van belang dat ook de sociale innovatie meegaat.’

Groei

Om verduurzaming van transport mogelijk te maken zijn veel ogen gericht op spoor. Maar echte groei is nog nauwelijks zichtbaar. Wat moet er gebeuren om daar verandering in te brengen? Mark Remie van FFWD Rail pleit voor veel meer lading over het spoor. Niet alleen houdbare producten, maar ook vers.

‘Wij vervoeren nu waanzinnig veel naar onder meer Scandinavië. Daar leveren we de versproducten direct aan de supermarkten. Grootste verschil met Nederland is dat de distributiecentra daar vaak zijn aangesloten op het spoor. Hier is dat nog bijna niet het geval. Het is echt een gemiste kans om die warehouses alleen langs de snelwegen te plaatsen.’

Remie merkt op dat ook consumenten steeds meer geïnteresseerd raken in het transportmiddel waarmee zijn of haar eten op het bord komt. ‘Op het door ons per spoor aangeleverde fruit in Denemarken staat een trein. Zo weet de consument dat het duurzaam, per spoor vervoerd is. Daar moeten we in Nederland ook naartoe.’

Hoor het hele verhaal van deze en alle andere sprekers tijdens Multimodaal Online 2021. Kijk op de website voor meer informatie en meld je gratis aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement